Ja Willempie, dat was even schrikken, die uitslag van de enquête van Hart van Nederland. In korte tijd een flinke deuk in het vertrouwen in het koningshuis. Dus in jou. Van 76 naar 47%, dat is niet niks. Ik weet zeker dat de leden van het Republikeins Genootschap zich nu in de handen wrijven bij het vooruitzicht van een mogelijke omwenteling. Daarom denk ik dat we hier niet te luchtig over moeten doen. Van dit soort enquêtes leren we dat het ook de verkeerde kant op kan gaan met onze WA en het hele circus om jou heen. Daarom is dit een goed moment voor bezinning.
Thursday, December 31, 2020
Sunday, December 27, 2020
Moorkop mag niet meer
Een tijdje geleden was ik bij de bakker om een brood te kopen. Maar toen ik in de vitrine een prachtige moorkop met donkerglanzende chocolade en een toefje slagroom erop in de vitrine zag liggen kon ik de verleiding niet weerstaan. Ik vroeg de juffrouw achter de balie of ze voor mij twee moorkoppen in wilde pakken. Maar in plaats dat ze een doosje pakte om het gevraagde te doen, keek ze me zenuwachtig aan. Verbaasd keek ik van haar naar de andere klanten in de winkel, die mij allemaal vol weerzin aanstaarden.
"Dat mag u niet meer zeggen, meneer", zei de juffrouw schuchter. "Dat is beledigend".
Monday, November 9, 2020
Het vertrouwen komt te voet en gaat te paard
Vier jaar lang hebben de Amerikanen, en met hen de hele wereld, kunnen zien wie Donald Trump werkelijk is. Als president is hij doorgegaan met wat hij zijn hele leven al doet: mensen die daar vatbaar voor zijn de illusies verkopen die hem in een machtspositie brengen. Zo is hij president geworden en dat vier jaar lang kunnen blijven. En dat lukte omdat hij een meester is in liegen, bedriegen, bedreigen en mensen tegen elkaar uitspelen.
Monday, November 2, 2020
De president die het land verdient
Wie ook de presidentsverkiezing in de Verenigde Staten wint op 4 november, hij wordt de leider van een land dat in veel opzichten min of meer bankroet is. Ik wil jullie niet vermoeien met te veel cijfers - blogs zijn daar gewoon niet geschikt voor - , maar die zijn zwak uitgedrukt niet al te hoopgevend. En dan beperk ik me hier tot het materiële en laat ik de onoverbrugbare tegenstellingen, het onderlinge wantrouwen en de onderlinge haat nu achterwege.
Tuesday, October 27, 2020
Besmet met Covid-19?
Afgelopen zaterdagavond voelde ik me niet zo goed. Lichte hoofdpijn en misselijk. Zeer tegen mijn gewoonte - wij drinken al een hele tijd geen alcohol meer - had ik twee glaasjes port gedronken. Vóór het naar bed gaan zei ik tegen mijn vrouw: "Ik voel me niet goed. Ik denk dat die portjes niet goed gevallen zijn".
In bed werden de misselijkheid en de hoofdpijn erger en kon ik niet warm worden. Van in slaap vallen was dus geen sprake. Rond 02.00 uur besloot ik om naar het bed in de logeerkamer te gaan om met mijn gedraai en gekreun Marja's nachtrust niet te verpesten. Later in de nacht haalde ik de thermometer om te kijken of ik ook koorts had. Geen echte koorts, wel verhoging, 37.9 graden.
Monday, October 19, 2020
Koning meer dan "een beetje dom"
Bijna 20 jaar geleden sprak Maxima - toen nog geen prinses of koningin - bij haar introductie aan de pers en dus ook aan het volk op de televisie de legendarische woorden "Hij was een beetje dom". Haar aanstaande gemaal zat er een beetje schaapachtig naast te ginnegappen. Hij was inderdaad "een beetje dom" geweest, omdat hij enkele weken daarvoor - een jonge man nog - in een crisissituatie een nogal onhandig antwoord had gegeven op een kritische vraag van een journalist over zijn aanstaande schoonvader, aan wiens handen als ex-minister van de Argentijnse junta nogal wat bloed kleefde. Maxima redde hem tijdens deze presentatie met deze charmante en ogenschijnlijk spontane opmerking. Spontaan waren deze woorden overigens in het geheel niet. De vraag werd natuurlijk verwacht en dit antwoord functioneerde uitstekend als bliksemafleider van de inderdaad toen als "onhandig" bekend staande kroonprins. En als mooie bijvangst won zij - zeker ook door haar betoverende glimlach - in één klap de harten van alle aanwezige journalisten en natuurlijk van bijna het voltallige Nederlandse volk.
Saturday, October 17, 2020
Geld en Geloof, onze kernwaarden
Hoe veel er in 400 jaar tijd ook veranderd is, wij zijn er als klein land in geslaagd onze specifieke kernwaarden overeind te houden. We zijn in staat geweest om van een half verzopen land een vruchtbare en leefbare delta te maken voor 17 miljoen mensen. We hebben talloze oorlogen gevoerd, meegemaakt en als land overleefd. We hebben een wereldrijk (meer een handelsrijk trouwens) opgebouwd en weer af laten brokkelen. We hebben als klein land mede aan de basis gestaan van technische ontwikkelingen die de wereld veranderd hebben. We zijn in staat geweest om met innovatieve ontwikkelingen in de landbouw en de veeteelt de tweede voedselexporteur van de wereld te worden.
Sunday, October 11, 2020
Pers helpt populisten
In het artikel Beste nieuwsmedia, versla de VS niet langer als een democratie van Rutger Bregman in de De Correspondent komt veel aan de orde. Een paar zaken springen er uit. In Amerika zien we een verwording van de democratie naar een kleptocratie (land met een uiterst corrupte regering) en uiteindelijk een autocratie (land geleid door leider met absolute macht). Deze ontwikkeling zien we duidelijk vorm zien krijgen na de verkiezing van Donald Trump tot president. Maar Bregman maakt ons duidelijk dat deze verkiezing en zijn beleid hier niet de oorzaak of het begin zijn, maar de uitkomst van een ontwikkeling die al decennia lang duurt. Een ontwikkeling trouwens die bijna altijd een zelfde patroon volgt. Eerst is er populisme met een sterke leider die weet hoe het allemaal moet en zegt dat als enige te kunnen regelen. Maar als een populist aan de macht komt, zegt hij zijn doel niet te kunnen bereiken met kritische politici en journalisten die in zijn nek hijgen. Dus weg met de democratie en de vrije pers. En zo wordt een populist, als hij de kans krijgt, vanzelf een autocraat, die weer alleen maar aan de macht kan blijven als hij een kleine groep vrienden kan plezieren, lees verrijken. We zien het op dit moment en veel landen in en buiten Europa gebeuren.
Wednesday, October 7, 2020
Coronaspook waart nog rond
In de krant van vandaag, 7 oktober 2020 staan 16 koppen en dus ook artikelen over corona:
- Nood-covidzorg blijft langer overeind
- Water bij de wijn in nieuwe noodwet (wettelijke basis anti-coronamaatregelen)
- Finishen we dit jaar toch met een coronavaccin?
- Vorige week 27.485 mensen positief getest
- Moedermelk tegen corona
- App Coronamelder landelijk uitgerold
- Onderzoek: steun maatregelen daalt
- Zorgen bij specialisten over verpleeghuizen
- Mondkapjes in heel Italië, ook buiten
- Donald Trum: griep is dodelijker
- "Roken eist meer levens dan corona"
- SER: Nederland staat aan de vooravond van grote omscholing
- Mode-ontwerpster Moniek Miedema kan door corona niet meer betalen (modeketen failliet)
- Coronavirus slaat toe bij FC Den Bosch
- KNVB: 25 tot 30 miljoen euro nodig voor amateurclubs (o.a. door wegvallen kantine-inkomsten)
- Zoon neemt afstand van kapjesactie vader
Wednesday, May 6, 2020
Niet met een voorhamer, maar met een heimachine
Monday, May 4, 2020
Politiek: idealen versus eigenbelang
Saturday, May 2, 2020
Natuurtuin in wording-5: Van bagger naar bijna een bloemenzee
We zijn nu 3,5 maand verder en de moddervlakte is tot mijn verbazing al bijna een echte bloemenzee geworden. Met enige trots - en met hulp van Marja die al die plantjes kent - staan op dit moment de volgende planten te bloeien: daslook, look zonder look, winterpostelein, paarse dovenetel, boterbloem, vergeet-mij-niet, wilde hyacint, hondsdraf, vogelmelk, witte dovenetel, witte en paarse smeerwortel, rode klaver, koekoeksbloem, koolzaad, nagelkruid, fluitekruid, madelief, pinksterbloem, judaspenning, robertskruid, gevlekt longkruid en kleine veldkers.
Meer foto's hieronder:
Friday, April 24, 2020
De Tiger king is de Lyer King
In 2005 verbaasde ik me er over hoe het mogelijk was dat de Polen massaal massaal stemden op boerenpummels als Jarosław Aleksander Kaczyński en zijn tweelingbroer. In 2011 werd dit raadsel voor mij opgelost. Tijdens onze camperreis door Polen zag ik onderweg talloze klonen van de Kaczynski broeders rondlopen. Zij waren gewoon het gezicht van Polen. Eén van hen is nu overleden - vliegtuigongeluk - maar de de Jaroslaw is nog steeds de premier met zijn uiterst nationaal conservatieve PiS partij. Dus veel is daar dus kennelijk nog niet veranderd.
Monday, April 13, 2020
Een luchtbelleven in een luchtbeleconomie
Dat het coronavirus de wereld in een crisis gestort heeft, is zeker. Maar is dit een pandemie als andere die we in het verleden gehad hebben, of is het erger? Nou weet ik dat mensen de neiging hebben om alles wat in hun tijd plaatsvindt "uniek" en "nog nooit vertoond" te noemen. Maar er is wel één groot verschil met alle andere besmettelijke ziektes in het verleden. En dat is de schaal waarop dit caronavirus heerst en wat er wereldwijd en bijna tegelijkertijd de gevolgen van zijn. Als je er goed naar kijkt, zou je kunnen zeggen dat de ziekte Covid-19 een echt eigentijdse ziekte is. Het is zo ongeveer het spiegelbeeld is van de wereld waarin wij leven. Het virus komt van een markt waar ze allerlei dieren bij elkaar proppen om op te eten. Het komt ook uit een land waar we ongeveer alles vandaan halen, China. Het verspreidt zich razendsnel. Het is niet te stoppen. De gevolgen zijn ontwrichtend en verbijsterend voor de hele wereld. En precies zo leven we.
Monday, April 6, 2020
"Die Duitsers hebben het goed voor elkaar"
Afgelopen zaterdag moest ik weer aan die uitspraak van mijn buurman denken. In de Leeuwarder Courant stond een artikel over Covid-19 met als kop: Duitsland heeft zijn zaakjes goed voor elkaar. Het belangrijkste feit in het artikel was het enorme verschil in sterftegevallen als gevolg van het coronavirus in Duitsland vergeleken met andere landen in Europa. Ook met Nederland.
Sunday, April 5, 2020
Hardvochtige corona-angsthazen
Thursday, April 2, 2020
Een hele schone wereld?
Tuesday, March 31, 2020
Het kan veel gekker
Saturday, March 28, 2020
Als Italiaanse burgemeesters? Maar met minder temperament!
Friday, March 27, 2020
Snap jij het? Ik niet!
Wednesday, March 18, 2020
Brabanders, roekeloos met infectie of gewoon dom?
Monday, March 16, 2020
Natuurtuin in wording-4: Aardig vol met planten
Speenkruid |
Hoe ik die namen allemaal te weten ben gekomen? Van mijn vrouw Marja natuurlijk en . . . van de app PlantNet op mijn mobiel. En wil je weten hoe ik aan deze planten gekomen ben? Ja, dat is een beetje lastig. Als goed "journalist" moet ik natuurlijk aan bronbescherming doen. Dat snap je wel.
Thursday, March 12, 2020
Integreren, wie moet dat leren?
Tuesday, March 3, 2020
Natuurtuin in wording-3: Het begin van de inrichting
Deze week ben ik met de inrichting begonnen. We hadden wat nog grote en kleinere stenen over en die heb ik op het schuine deel naar de vijver gelegd. "Stenen in een weiland?", hoor ik je zeggen. Inderdaad, maar ik heb ook gezegd dat het op een weiland moet lijken, het hoeft het niet te zijn. Ook het paadje van houtsnippers dat ik erin gelegd heb, zie je niet zo vaak in een weiland. Maar dat is vooral praktisch, omdat het nu zo nat en modderig is dat ik er haast niet kan lopen.
De eerste planten die ik er in gezet heb, zijn twee wilgenbomen (nu nog takken), fluitekruid, pitrus en hier en daar wat mos.We gaan kijken of dit aan gaat slaan.
Sunday, March 1, 2020
Gezondheid-2: Wandelen voor welzijn
Saturday, February 29, 2020
Gezondheid-1: Hardlopers zijn doodlopers
Saturday, February 15, 2020
Natuurtuin in wording-2: Vijver met water
Sunday, February 9, 2020
Hoe kunnen de Amerikanen zich van Donald Trump bevrijden?
De centrale vragen zijn nu: wat gaat er gebeuren als Donald Trump en zijn companen in november 2020 herkozen worden? En hoe kunnen de Democraten zich daar het beste tegen verweren?