Wednesday, March 18, 2020

Brabanders, roekeloos met infectie of gewoon dom?

Noord-Brabant is sinds de uitbraak van het Coivd-virus de "hotspot" van deze ziekte in Nederland. Je zult het misschien niet geloven, maar ik wist al vóór dit begon dat dit juist daar zou gebeuren. En daar had ik een reden voor. Op een avond in 1997, zat ik met mijn vrouw naar het NOS-journaal van acht uur te kijken. Bekend was dat in Brabant een geval van varkenspest was ontdekt.
In het journaal werd verteld dat de regering had besloten om op twaalf uur middernacht een totaalverbod op het vervoer van varkens in te stellen, zodat de ziekte zich niet verder zou kunnen verspreiden. Maar in datzelfde journaal stond een verslaggever op een donker kruispunt van stille landweggetjes ergens in Noord-Brabant. Langs hem scheurden met grote vaart en veel herrie talloze veewagens. De verslaggever slaagde er in één van de chauffeurs te laten stoppen en te vragen wat hij aan het doen was. Zijn antwoord was kort, want hij had niet veel tijd. Hij had opdracht om nog vóór middernacht zo veel mogelijk varkens naar allerlei plaatsen in Nederland brengen. De handel zou daarna helemaal stil komen te liggen.


Met verbijstering zat ik naar dit nieuwsitem te kijken. Dit was natuurlijk de beste manier om het virus in één avond naar heel Nederland te transporteren. En inderdaad, in de kortste keren heerste in vrijwel het hele land de varkenspest en moesten in die periode 10.000.000 (je leest het goed: 10 miljoen!) varkens worden "geruimd". Domheid en kortzichtigheid werd hier wel heel duur betaald. En dan heb ik het niet alleen over geld . . .

Het is niet te geloven, maar 23 jaar later gebeurt, juist in Noord-Brabant, precies hetzelfde. Nu niet met varkens, maar met mensen! In december 2019 is in China een nieuw virus, Covid-19 (aanvankelijk Corona-virus genoemd) opgedoken. Dit virus verspreidt zich snel over de hele wereld en is gevaarlijk. In minder dan twee maanden maakt het overal op de wereld slachtoffers, ook in de landen om ons heen: Duitsland, Belgie en Frankrijk. Eind februari is er in Nederland wonderlijk genoeg dan nog niemand besmet, maar iedereen weet: dat is een kwestie van tijd.
Omdat bekend is dat het virus zich via de luchtwegen van mens tot mens verplaatst is dan al het dringend advies aan iedereen om niet te dicht bij mensen in de buurt te komen, ze niet aan te raken en je niet in mensenmassa's te begeven. En wat gaan de Brabanders op 23 februari doen? Je geloof het niet . . . ze gaan carnaval vieren!

1 comment:

  1. Stelletje gekken. Wist ik niet van die varkens... vreselijk zeg (:

    ReplyDelete