Sunday, February 9, 2020

Hoe kunnen de Amerikanen zich van Donald Trump bevrijden?


Ook al schrijf ik er op dit blog bijna niet meer over, de "kwestie Trump" volg ik nog steeds op de voet. Het is en blijft verbijsterend om te zien hoe in een groot en machtig land in drie jaar tijd de tot dan toe sterke democratische instituties en tradities verpulverd dreigen te worden. Waardoor? Eigenlijk tamelijk eenvoudig. Door een als een maffiabaas functionerende president, gesteund door machtige veelal buiten beeld blijvende groep belanghebbenden en . . . de angst die de mensen om hem heen hebben voor het uitspreken van een mening die de "boven hen gestelden" niet bevalt.

De centrale vragen zijn nu: wat gaat er gebeuren als Donald Trump en zijn companen in november 2020 herkozen worden? En hoe kunnen de Democraten zich daar het beste tegen verweren?

Over deze vragen heeft Rick Wilson een boek geschreven, Saving America from Trump (and Democrats from themselves)? Rick Wilson is iemand die weet waarover hij spreekt. Hij is een politiek analist en heeft zijn sporen verdiend als adviseur in talloze verkiezingen op elk niveau. Het belangrijkste is dat hij niet naïf is. HIj kent het "spel om de knikkers". Hij baseert zich op feiten, statistieken, heeft zich verdiept in het (politieke) denken van zijn landgenoten in alle staten in de VS. 
In een boeiend gesprek vertelt hij bijvoorbeeld waarom volgens hem een tegenstander als Bernie Sanders (hoe sympathiek hij hem ook vindt) een godsgeschenk voor Trump zou zijn. Waarom de komende presidentsverkiezing helemaal niet over politiek en beleid gaan, maar in feite alleen een referendum is over Donald Trump. Wil je deze afschuwelijk man weg hebben of niet, dat is de vraag. 
Het is een lange zit (voor schermlezers en -kijkers) maar dit interview is een aanrader en een "eye-opener". Het haalt je even uit de veelal desinformerende hectiek van alledag. Hij schetst een beeld waar je misschien niet vrolijk van wordt, maar waar je niet je ogen voor moet sluiten als je wilt weten hoe het tij gekeerd kan worden.



No comments:

Post a Comment