Friday, January 24, 2020

Miljonairs tegen hooivorken

"De superrijken en multinationals moeten meer belasting betalen, anders dreigen er rampen. . . .  Belasting- hervormingen moeten een einde maken aan extreme, destabiliserende ongelijkheid. Die veroorzaakt spanningen in en tussen landen. Die onrust zal leiden tot een ontoereikende reactie op de klimaatcrisis. Dit is rampzalig voor iedereen, inclusief miljonairs en miljardairs. . . . . . . Zij wijzen op het recordaantal miljardairs die meer geld dan ooit bezitten, terwijl de armste helft van de mensheid arm blijft. Belastingen zijn de „enige aangewezen weg” om te zorgen dat er wordt geïnvesteerd in de zaken die nodig zijn, . . "


Wie deze tekst leest, denkt dat ik die met knippen/plakken uit het programma van de Socialistische Partij gehaald heb. Het tegendeel is waar. Het komt uit een heel andere hoek. Dit is het hele bericht in de NRC van 23 januari 2020:


De superrijken en multinationals moeten meer belasting betalen, anders dreigen er rampen. Dat is de oproep van 121 superrijken en veelal voormalige bestuurders van multinationals die zich de ‘Millionaires against Pitchforkes’ noemen. In een open brief aan „onze mede-miljonairs en miljardairs” roepen ze op tot belastinghervormingen. „Er zijn twee soorten vermogende mensen. Zij die belastingen verkiezen en zij die hooivorken verkiezen.”
Belastinghervormingen moeten een einde maken aan „extreme, destabiliserende ongelijkheid”. Die veroorzaakt spanningen in en tussen landen. Die onrust zal leiden tot een ontoereikende reactie op de klimaatcrisis. „Dit is rampzalig voor iedereen, inclusief miljonairs en miljardairs.”
Onder de ondertekenaars zijn voormalig Unilever-topman Paul Polman en Disney-erfgenaam Abigail Disney. Zij wijzen op het recordaantal miljardairs die meer geld dan ooit bezitten, terwijl de armste helft van de mensheid arm blijft. Belastingen zijn de „enige aangewezen weg” om te zorgen dat er wordt geïnvesteerd in de zaken die nodig zijn, aldus de miljonairs. 


Wat gebeurt hier? Zijn deze superrijken heiligen geworden? Vrezen zij ineens Mattheüs 19:24 (Eerder zal een kameel door het oog van de naald gaan dan een rijke het Koninkrijk Gods binnengaan.). Nee, zij zien - net als jij en ik - dat het in de wereld de verkeerde kant op gaat. Ook voor hen. Ook zij zien in dat zij zich niet kunnen zich afsluiten van en beschermen tegen massale opstanden (de "hooivorken"). Dat gaat namelijk gebeuren als voldoende mensen ontdekken dat  je inkomen ondanks hard werken niet toeneemt, terwijl dat voor de mensen die hun geld voor hen kunnen laten werken juist juist wel het geval is. Als te veel mensen zonder uitzicht op verbetering in financiële onzekerheid leven omdat er geen goed en vast werk voor hen is. En ook voor miljonairs / miljardairs wordt het vervelend als hordes mensen uit delen van de wereld waar het leven voor hen onmogelijk geworden is, hun land overspoelen. Zal ik dan nog meemaken dat SP samen met de SR (superrijken) aan de slag gaan om de wereld te redden?

No comments:

Post a Comment