Friday, March 27, 2020

Snap jij het? Ik niet!

Er is geen ontsnappen aan. Het Coronavirus Covid-19 beheerst ons leven totaal. Niemand heeft meer een wat wij "normaal leven" noemen. De angst heerst. Elke dag komen er weer meer besmettingen bij en zijn er helaas ook meer doden te betreuren. De teller staat nu op 8603 geregistreerde besmette personen en er zijn 546 mensen aan deze ziekte overleden. Met de kanttekening daarbij dat deze officiële cijfers een stuk lager zijn dan de werkelijke aantallen. En bijna iedereen, ook ik, vreest dat we er over een paar weken of maanden nog veel slechter voor kunnen staan.

Het heeft even geduurd tot iedereen van de ernst van deze crisis doordrongen was, maar nu denk ik dat de meeste mensen de afgekondigde maatregelen goed naleven: afstand houden, geen sociale contacten en goede hygiëne. Heel goed. Het zal zeker helpen als we er in slagen dit zo lang vol te houden als nodig is, desnoods maanden.


Maar in het licht hiervan is het misschien ook goed om eens te kijken naar andere doodsoorzaken waar we veel aan zouden kunnen doen om die terug te dringen. Het vreemde is alleen dat we dat juist helemaal niet doen.
Door roken sterven jaarlijks 20.000 mensen, maar het aantal rokers daalt nauwelijks. De massale consumptie van vaak grote hoeveelheden ongezond voedsel is jaarlijks in België - en dus ook in ons land, neem ik aan - de oorzaak van 1500 sterfgevallen. Heel veel mensen van jong tot oud zijn niet uit hun auto en luie stoel te branden. Door te weinig bewegen sterft hierdoor 1 op de 10 mensen voortijdig. 
Snap jij dan waarom we wel zo bang zijn voor het Covid-19 virus dat we nu al onze sociale contacten verbreken, bijna alle leuke dingen in het leven laten schieten, de economie in een afgrond diepe crisis storten,  maar wel gewoon door blijven gaan met roken, ongezond voedsel eten en te weinig te bewegen? Ik niet.


No comments:

Post a Comment