Saturday, October 17, 2020

Geld en Geloof, onze kernwaarden

Hoe veel er in 400 jaar tijd ook veranderd is, wij zijn er als klein land in geslaagd onze specifieke kernwaarden overeind te houden. We zijn in staat geweest om van een half verzopen land een vruchtbare en leefbare delta te maken voor 17 miljoen mensen. We hebben talloze oorlogen gevoerd,  meegemaakt en als land overleefd. We hebben een wereldrijk (meer een handelsrijk trouwens) opgebouwd en weer af laten brokkelen. We hebben als klein land mede aan de basis gestaan van technische ontwikkelingen die de wereld veranderd hebben. We zijn in staat geweest om met innovatieve ontwikkelingen in de landbouw en de veeteelt de tweede voedselexporteur van de wereld te worden. 

Als je vraagt hoe het kan dat een zo klein land door de eeuwen heen tot al deze prestaties in staat is geweest, dan is er maar één antwoord mogelijk. Wij hebben altijd vastgehouden aan onze kernwaarden: geld en geloof. Boven alles wat van waarde is in het leven (vrijheid, eer en waardigheid, beschaving, eerlijkheid, verdraagzaamheid en liefde) hebben wij altijd voorrang gegeven aan ons verlangen naar geld en onze gehechtheid aan geloof . 

Is dat vandaag de dag ook nog het geval? Ja, kijk maar naar de laatste maatregelen tegen corona. Alles wordt gedaan om deze vreselijke en besmettelijke ziekte corona de baas te worden. Alle activiteiten waarbij  besmetting plaats kan vinden door onderlinge contacten worden verboden of sterk beperkt. En terecht, want zo lang er geen goed werkend geneesmiddel of vaccin is, is dat de enige manier. Alle sportwedstrijden waarbij de 1,5 meter afstand niet te handhaven is, zijn verboden. Maar niet het beroepsvoetbal, want dat gaat te veel geld kosten.
Alle restaurants en cafés zijn gesloten, in theaterzalen (hoe groot ook) mogen niet meer dan 30 mensen, maar dat geldt niet voor de kerken! De grondwetsregel "vrijheid van godsdienst" is namelijk nog altijd oppermachtig.

1 comment:

  1. Nou jaap , ik ben het helemaal hiermee eens , that must be a first haha je bent natuurlijk weer helemaal in de fout gegaan over onze vriend Donald Trump . We agree to disagree .

    ReplyDelete