Monday, October 19, 2020

Koning meer dan "een beetje dom"

Bijna 20 jaar geleden sprak Maxima -  toen nog geen prinses of koningin - bij haar introductie aan de pers en dus ook aan het volk op de televisie de legendarische woorden "Hij was een beetje dom". Haar aanstaande gemaal zat er een beetje schaapachtig naast te ginnegappen. Hij was inderdaad  "een beetje dom" geweest, omdat hij enkele weken daarvoor  -  een jonge man nog  -  in een crisissituatie een nogal onhandig antwoord had gegeven op een kritische vraag van een journalist over  zijn aanstaande schoonvader, aan wiens handen als ex-minister van de Argentijnse junta nogal wat bloed kleefde. Maxima redde hem tijdens deze presentatie met deze charmante  en ogenschijnlijk spontane opmerking. Spontaan waren deze woorden overigens in het geheel niet. De vraag werd natuurlijk verwacht en dit antwoord functioneerde uitstekend als bliksemafleider van de inderdaad toen als "onhandig" bekend staande kroonprins. En als mooie bijvangst won zij - zeker ook door haar betoverende glimlach -  in één klap de harten van alle aanwezige journalisten en natuurlijk van bijna het voltallige Nederlandse volk.

Als Maxima haar echtgenoot nu in 2020 zijn (of hun?) beslissing om midden in deze coronacrisis op vakantie naar Griekenland te gaan weer als "een beetje dom" zou betitelen, zou ze zeker de plank goed mis slaan. In zijn eigen troonrede van amper een maand geleden maande hij het Nederlandse volk om zich te beheersen en offers te brengen om met zijn allen het Covid-19 virus onder de knie te krijgen. Ook premier Rutte en minister De Jonge verzochten om dezelfde reden alle Nederlanders om alle niet echt noodzakelijke reisbewegingen te vermijden.

Ik weet het, de koning en zijn gezin kunnen niet tijdens de herfstvakantie een weekje naar Appelscha, de Veluwe of de Drunense Duinen. Maar hun optrekje in Wassenaar is altijd nog heel wat ruimer en rianter dan van de vele landgenoten op driehoogachter die een weekje weg waar dan ook naar toe niet eens kunnen betalen. Als hij nu nog niet begrijpt dat hij het in deze tijd niet kan maken om in het regeringstoestel te stappen en gratis en voor niks naar zijn luxe villa in Griekenland te vliegen om daar in zijn "bootje van 2 miljoen" (plagiaat Youp van het Hek) te gaan racen, dan is hij echt meer dan een beetje dom.

No comments:

Post a Comment