Monday, April 6, 2020

"Die Duitsers hebben het goed voor elkaar"

Toen Marja en ik een aantal jaren geleden tegen onze buurman zeiden dat we met de camper een reis door Duitsland gingen maken, zei hij: "Die Duitsers hebben het goed voor elkaar". En we moesten hem gelijk geven, in Duitsland is het goed toeven.
Afgelopen zaterdag moest ik weer aan die uitspraak van mijn buurman denken. In de Leeuwarder Courant stond een artikel over Covid-19 met als kop: Duitsland heeft zijn zaakjes goed voor elkaar. Het belangrijkste feit in het artikel was het enorme verschil in sterftegevallen als gevolg van het coronavirus in Duitsland vergeleken met andere landen in Europa. Ook met Nederland.


Met cijfers goochelen is gevaarlijk, ik weet het. En cijfers vertellen nooit het hele verhaal, ook waar. Maar bizar is toch het feit dat op dit moment van één miljoen mensen in Duitsland er 7,7 zijn die sterven als gevolg van een corona-infectie. In Nederland zijn dat er 60! In Spanje is het nog veel ongunstiger, 165. 
Bij deze cijfers is één grote kanttekening te maken: Duitsland kreeg aanzienlijk later met het virus te maken dan Spanje. Dus kan een piek daar nog volgen. Maar dat geldt niet voor Nederland. De eerste infectie was namelijk iets eerder in Duitsland dan in Nederland. 
Maar wat verklaart dan het feit dat er in Nederland 7,7 keer meer mensen sterven door het coronavirus dan in Duitsland? Terwijl het aantal geïnfecteerden met het coronavirus in de beide landen verhoudingsgewijs ongeveer gelijk is.


Daar zijn wel antwoorden op. In de eerste plaats is men in Duitsland razendsnel begonnen met het testen van iedereen die er van verdacht werd geïnfecteerd te zijn. Dat was belangrijk om snel mensen te kunnen isoleren zodat zij anderen niet meer konden besmetten. Maar zo kreeg men ook een veel beter beeld van de manier waarop het virus zich verspreidde en konden de juiste maatregelen genomen worden. Duitsland had vanaf het begin van de crisis de beschikking over voldoende geschikte laboratoria en testmateriaal. In Nederland wordt nog steeds mondjesmaat getest omdat wij dat tot op dit moment gewoon nog niet hebben. Verder zijn er in Duitsland, ook weer in verhouding tot Nederland, veel meer IC-bedden in de ziekenhuizen. Zo veel dat men op dit moment zelfs patiënten uit Nederland en Italië opneemt.
Daarom zeg ik het mijn buurman nog maar een keer na: "Die Duitsers hebben het goed voor elkaar".

No comments:

Post a Comment