Wednesday, January 29, 2020

"Het Water Komt" gratis en voor niks

Vanmorgen las ik in de Leeuwarder Courant een artikel over een nieuw boek van Rutger Bregman,  Het water komt. In dit boek schrijft hij aan de hand van onderzoek en gesprekken met veel wetenschappers dat het voortbestaan van ons land in de redelijk nabije toekomst allerminst zeker is. Als de stijging van de temperatuur doorgaat, zou de zeespiegel wel eens meer dan 4 of 5 meter hoger kunnen komen. Als dat werkelijkheid wordt, dan zijn de mogelijkheden van onze ingenieurs om in het westen van het land de voeten nog droog te houden uitgeput. Steden als Amsterdam, Haarlem, Leiden, Den Haag en Rotterdam moeten we dan als verloren beschouwen. Let wel, dat is het hart van ons land, waar de meeste mensen wonen en waar we in feite ons geld verdienen! En dan heb ik het nog niet over de historische en culturele waarde. In feite houdt ons land dan op te bestaan.


Nu ben ik op dit moment een ander boek van Rutger Bregman aan het lezen, De Meeste Mensen Deugen. Een zowel onthullend als hartverwarmend boek. Het bestrijdt de gedachte die de meeste mensen hebben, dat de mens als wezen vooral geneigd is tot alle kwaad. Aan de hand van vele wetenschappelijke studies toont Rutger Bregman aan dat de mensen juist heel goed zijn en zijn geweest in vele vormen van samenwerken en -leven, elkaar helpen en van elkaar te leren. In feite hebben wij juist daardoor als soort zulke grote prestaties verricht. 
"Ah, wetenschappelijk, saai!" zul je nu misschien denken. Helemaal niet. Het boek leest als een roman, of beter gezegd als een detective en een thriller. Ik heb het nog niet uit, maar het is spannend en ik wil heel graag weten hoe het afloopt.

Zijn nieuwe boek,  Het water komt, is vast en zeker niet alleen interessant, maar ook urgent. En nu denken jullie natuurlijk dat dit een reclamepraatje is om de heer Bregman een paar centen te laten verdienen? Helemaal niet! Hij geeft dit boek GRATIS weg, digitaal, als luisterboek en zelfs bij jou in de brievenbus. Ik heb het al  besteld, jij ook?

Klik om deze link om het hemzelf te horen vertellen: Het Water komt / De Correspondent

No comments:

Post a Comment