Thursday, December 31, 2020

Advies aan WA: blijf een boerenlul

Beste Willem-Alexander,

Ja Willempie, dat was even schrikken, die uitslag van de enquête van Hart van Nederland. In korte tijd een flinke deuk in het vertrouwen in het koningshuis. Dus in jou. Van 76 naar 47%, dat is niet niks. Ik weet zeker dat de leden van het Republikeins Genootschap zich nu in de handen wrijven bij het vooruitzicht van een mogelijke omwenteling. Daarom denk ik dat we hier niet te luchtig over moeten doen. Van dit soort enquêtes leren we dat het ook de verkeerde kant op kan gaan met onze WA en het hele circus om jou heen. Daarom is dit een goed moment voor bezinning.

Eerst moeten we vaststellen wat er fout gegaan is. Dat is niet zo moeilijk. In de eerste plaats natuurlijk het ongelukkig gekozen vakantietripje naar je villa in Griekenland tijdens een lockdown. Niemand mag naar het buitenland en jullie gaan wel. Niet handig. Ook het klungelige televisie-optreden een paar dagen later van jou en Max met een slecht geacteerd mea culpa gezicht naast je was ook niet bepaald "top". Daarbij blijft de aanschaf van je snelle motorboot van € 2 miljoen steeds maar negatief mee resoneren. Verder spelen er op dit moment nog een paar zaken waar jij weliswaar geen invloed op hebt maar die ook niet echt meehelpen. Amalia die binnenkort meerderjarig wordt en dan jaarlijks  € 1,5 miljoen krijgt. En de recente verhoging van jullie meer dan modale uitkering. Allemaal slechte timing voor jullie populariteit. In jouw businessmodel een topprioriteit.

Toch geeft de uitslag van deze enquête op basis van deze "missers" ons wel de informatie die jou kan helpen het vertrouwen te herstellen en te bestendigen. Dan is het vooral belangrijk dat je weet hoe "het volk" jou ziet.
Het is niet beledigend bedoeld, maar ik kan het beter zeggen zoals het is: als een gewone boerenlul. Dat klinkt lullig, dat weet ik. Maar het is heel positief. Heel veel mensen in Nederland zien in jou een gewone, aardige man, die eenvoudige taal uitslaat, gemakkelijk met "de man of vrouw in de straat" communiceert, de indruk weet te weken dat je hen begrijpt, enz. De mensen herkennen veel van jou in zichzelf en dat leidt tot positieve identificatie. Het is jouw kernwaarde en de basis van jou al jaren durende populariteit, daar ben ik zeker van. 

Daarom is de keuze voor de paasvakantie tijdens een lockdown en het aan de grote klok hangen van de aanschaf van een glimmende patserboot ook zo verkeerd geweest. De mensen die je grootste fan zijn, zijn nu het meest in je teleurgesteld. Ze hebben het gevoel dat je je van hen af keert. Je bent in hun ogen het laatste geworden wat ze willen dat je bent: elitair.
Dus als je wilt dat het koningshuis tijdens jouw "dienstverband" in stand blijft, doe dan zo veel mogelijk je best om het beeld van "boerenlul onder de boerenlullen" te versterken. Als je dat lukt, zul je die mannetjes - en enkele vrouwen - van het Republikeins Genootschap het nakijken geven. Alleen al voor de sport zou ik willen dat je dat zou  lukken.

Groeten van je toegewijde en meedenkende onderdaan, JK
(de rekening voor dit advies komt later, ook hier moet de schoorsteen roken)

No comments:

Post a Comment