Thursday, April 2, 2020

Een hele schone wereld?

Het aantal besmettingsgevallen met het Coronavirus (officieel SARS-CoV-2 genaamd) dat de ziekte Covid-19 veroorzaakt blijft stijgen. Eigenlijk is dat vreemd. Al  minstens 14 dagen weet vrijwel iedereen dat dit virus bijzonder besmettelijk is en houden we trouw afstand van elkaar. Alhoewel het er nu op lijkt dat de besmettingscurve af gaat buigen, blijft het aantal nieuwe infecties op veel plaatsen hoog.

Ik begin er inmiddels aan te twijfelen of de meeste infecties wel voornamelijk via de luchtwegen plaatsvinden. Ook toen er nog geen Coronavirus was zag ik vrijwel nooit dat mensen elkaar in het gezicht stonden te blazen, te blaffen of te proesten. En nu al helemaal niet. De enkele gek of grappenmaker die het wel doet, gaat de gevangenis in. Als het Coronavirus zich voornamelijk alleen op deze manier zou verspreiden, dan lijkt het me dat we daarom al eerder een substantiƫle daling hadden moeten zien.


Zou het niet kunnen zijn dat veel meer infecties veroorzaakt worden via onze handen? Het is een feit dat dit virus ook buiten ons lichaam in leven blijft en aan de voorwerpen om ons heen kan vastplakken. Er is al aangetoond dat dit Coronavirus op plastic en roestvrij staal 3 dagen lang besmettelijk kan blijven. Realiseer je eens hoe veel voorwerpen van die materialen - en wie weet hoe veel  meer - wij buitenshuis aanraken. 
Dan moet je toch snel tot de conclusie komen dat 1,5 meter afstand houden lang niet genoeg is om beschermd te blijven. Als we niet uitkijken blijven alleen de mensen met smetvrees in leven! En dat zijn er verhoudingsgewijs niet veel. Aan de andere kant, als dat gebeurt, wordt de wereld wel heel schoon. Maar of jij en ik in zo'n wereld in zouden willen wonen . . . Dus mijn lieve blogvolgers, voor de veiligheid: heel vaak je handen wassen!

No comments:

Post a Comment