Wednesday, October 7, 2020

Coronaspook waart nog rond

 

 

 

 

 

 

 

 

In de krant van vandaag, 7 oktober 2020 staan 16 koppen en dus ook artikelen over corona:
- Nood-covidzorg blijft langer overeind
- Water bij de wijn in nieuwe noodwet (wettelijke basis anti-coronamaatregelen)
- Finishen we dit jaar toch met een coronavaccin?
- Vorige week 27.485 mensen positief getest
- Moedermelk tegen corona
- App Coronamelder landelijk uitgerold
- Onderzoek: steun maatregelen daalt
- Zorgen bij specialisten over verpleeghuizen
- Mondkapjes in heel Italië, ook buiten
- Donald Trum: griep is dodelijker
- "Roken eist meer levens dan corona"
- SER: Nederland staat aan de vooravond van grote omscholing
- Mode-ontwerpster Moniek Miedema kan door corona niet meer betalen (modeketen failliet)
- Coronavirus slaat toe bij FC Den Bosch
- KNVB: 25 tot 30 miljoen euro nodig voor amateurclubs (o.a. door wegvallen kantine-inkomsten)
- Zoon neemt afstand van kapjesactie vader

Op 18 maart schreef ik mijn eerste coronablog: Brabanders, roekeloos met infectie of gewoon dom? We zijn nu bijna 7 maanden verder en midden in de gevreesde tweede golf. Het aantal artikelen in de Leeuwarder Courant van vandaag, dat niet afwijkt van andere dagen, geeft aan hoe groot het probleem nog steeds is.
Bijzonder vind ik dat na al die tijd en al het onderzoek dat er inmiddels wereldwijd gedaan is naar het Covid-19-virus er nog zo veel onzeker en onduidelijk is. En dat over zo ongeveer de volle breedte van deze ziekte. Verspreiding: hoe, waar, wanneer? Verloop: heel verschillend bij veel patienten. Therapie: er zijn wel medicijnen die helpen, maar niet echt genezen en bovendien gebruikt worden als schoten hagel in het donker, heb ik de indruk. En tot slot het lang verwachte vaccin dat er misschien na de jaarwisseling zou kunnen zijn. Wat een absolute wereldprestatie zou zijn op zo korte termijn.

Wat ook in dat ruime half jaar nog niets minder, ja zelfs veel groter is geworden, is de impact van corona op de samenleving. Voor veel mensen is wat betreft werk en inkomen het leven nog veel onzekerder geworden dan het al was . Vooral kleine zelfstandigen en mensen met een klein inkomen hebben het zwaar gekregen. Mensen kunnen elkaar moeilijk of soms zelfs helemaal niet bezoeken, zelfs je naaste familie niet meer. Hoe langer dat duurt, hoe zwaarder dat wordt. 

Maar toch zit er aan deze langdurige coronakwelling een positieve kant, één waar ik in ieder geval  blij mee ben. En dat is dat de grote vervuiler en niet-betaler KLM en alle andere vliegtuigmaatschappijen enorme klappen krijgen. Elk vliegtuig dat ik aan de grond zie staan, daar denk ik van: heel goed, weer eentje minder die het milieu verziekt. Ben ik de enige die het "van de gekke" vindt dat zo achterlijk veel mensen zonder reden of noodzaak ("ik moet er nodig even uit") meerdere tot vele malen per jaar van hot naar her vliegen? En dat kunnen doen omdat dat door een kongsi van kapitaal en politiek mensen goedkoper naar Thailand kunnen vliegen dan naar Limburg met de trein. God zij dank ligt dat  nu voor een groot deel stil. Houen zo!

No comments:

Post a Comment