Thursday, December 6, 2012

Lied: En de band speelde een vrolijke wals

"And the band played Waltzing Mathilda" is het mooiste anti-oorlogslied dat ik ken. Eric Bogle schreef het in 1971. Het gaat over de Slag om Gallipoli tijdens de Eerste Wereldoorlog tussen de geallieerden en de Turken, die zich bij Duitsland aangesloten hadden. Via een landing op de kust bij Suvla Bay moest de weg naar de hoofdstad Istanboel open liggen. Wat een gemakkelijke overwinning op de Turken had moeten worden, werd een waar bloedbad. Ten koste van heel veel levens, vooral van de jonge, onervaren Australische soldaten, moesten de geallieerden zich onverrichterzake terugtrekken.

Het lied vertelt het verhaal vanuit het perspectief van een jonge Australische soldaat die totaal onvoorbereid meegesleurd wordt in de verschrikkingen van de oorlog. Meer dan een jaar lang ben ik bezig geweest om dit lied te vertalen. Al puzzelend met woorden, lettergrepen, klemtonen en rijmwoorden ben heb ik geprobeerd het verhaal en de sfeer van het oorspronkelijke lied zo goed mogelijk te behouden. Omdat ik er van uitga dat de meeste mensen niet goed op de hoogte zijn van de details van de strijd in de Middellandse Zee tijdens de Eerste Wereldoorlog heb ik alle verwijzingen naar tijd en plaats weggelaten.


Natuurlijk moet zo'n mooi lied gezongen en gespeeld worden door iemand die dat heel goed kan. Maar ja ... een mens "ken niet alles kennen", niet waar? Daarom, als je ongeveer 7 minuten tijd hebt, een triest maar heel mooi verhaal wilt horen, iets wilt hebben om tijdens de kerstperiode over na te denken en ... bereid bent niet al te kritisch te luisteren, klik dan op het onderstaande filmpje!


 

No comments:

Post a Comment