In de krant las ik een artikel over een nieuw boek, "Boek voor mannen". Daarin staat dat het tijd wordt dat de moderne man zich "ontmiept". Prachtig woord trouwens. Nog nooit gehoord, maar je weet onmiddellijk wat het betekent. De schrijver Eelco Smit vindt dat de mannen van tegenwoordig niet meer zichzelf kunnen zijn, omdat ze zich te veel aan moeten passen aan de wensen en luimen van de vrouwen. Hij vindt dat het tijd wordt dat ze hun eigen mannelijke waarden weer herstellen, ontmiepen dus. Hoe moet dat dan? Vrij simpel. Ze moeten zich in hun leven weer doelen stellen, want die zijn ze kwijtgeraakt. En die doelen, zoals een fietstocht naar Rome of de marathon lopen, moeten ze ook echt nastreven. Desnoods tegen de wens van hun vrouw in. Als ze dat doen, dan zullen ze zichzelf als echte man weer terugvinden en vanzelf weer gelukkig zijn. Want dat zijn ze nu niet heeft Eelco in vele gesprekken met mannen vastgesteld.
Mooi vind ik dat als mensen er van die zelfbedachte, simpele fantasietheorieën op nahouden. Volkomen los gezongen van de werkelijkheid. In dit geval vind ik het vooral aandoenlijk omdat dit idee zo'n hoog "Don Quichotte-gehalte" heeft. Vechten tegen windmolens dus.
Op zich heeft Eelco wel gelijk als hij constateert dat in de man-vrouw verhouding de vrouw heel vaak figuurlijk (en soms misschien ook wel letterlijk) de bovenliggende partij is. Maar wat hij vergeet, is kijken naar de wereld waarin dit plaatsvindt. Wat bijvoorbeeld al vele jaren plaatsvindt is dat vrouwen, al vanaf dat ze meisje zijn, zich beter aanpassen aan de eisen die de moderne maatschappij stelt. Ze doen het veel beter in het door vrouwen overheerste onderwijs. Ze volgen daardoor meer en hoger onderwijs dan mannen. Zijn dus beter gekwalificeerd en krijgen hogere en beter betaalde functies. Bovendien zijn vrouwen veel beter in staat om goed te functioneren in de ingewikkelde overlegstructuren die we overal om ons heen zien. Zowel op het werk, op school als thuis.
Geen wonder dus dat vrouwen meer en meer macht krijgen in onze samenleving. En terecht. Dus jammer maar helaas, met het advies van Eelco om je "man-zijn" meer gestalte te geven door naar Rome te willen fietsen, een marathon te lopen, of een praatgroepje te beginnen, zal het marginaliseren van je positie als man in onze samenleving zowel in als buiten het gezin echt niet stoppen.
Als je als man weer de bovenliggende partij wilt worden, kun je beter eerst goed om je heen kijken wat er gebeurt en vervolgens een plan maken of een doel stellen. En dan denk ik dat een keuze voor naar Rome fietsen of de marathon lopen niet de meest voor de hand liggende is. Misschien moet dat toch echt een paar jaar wachten.
No comments:
Post a Comment