Wednesday, March 18, 2015

Leef gezond, eet geen Apple.

Heb je het ook gelezen dat het helemaal niet waar is dat de rijken in de wereld steeds rijker worden ten koste van de armen, zoals Piketty in  zijn "Kapitaal in de 21ste eeuw" van Piketty schrijft?  De Nederlandse wetenschapper Koen Caminada heeft uitgezocht dat dat voor de 10% rijkste stinkerds van Nederland niet opgaat. Hun totale bruto inkomen is de afgelopen decennia rond de 25% van ons nationale inkomen blijven schommelen.
Met andere woorden: in de hele wereld gaat het verkeerd, maar wij doen het goed. Of in ieder geval redelijk goed. Hoe de situatie voor 25% van de mensen met lage inkomens zich in die periode ontwikkeld heeft, is niet onderzocht. Is zeker niet interessant genoeg ...

Maar mijn conclusie uit dit soort onderzoeken is dat navelstaren bij ons nog steeds het middel bij uitstek is om de wereld te bekijken en te beoordelen. Laten we eens naar wat andere cijfers kijken, maar dan van buiten de Nederlandse speeltuin. Dan krijgt zo'n bericht ineens een heel ander perspectief.
Wist je dat de elektronicagigant Apple zo rijk is dat het bedrijf met dood geld dat ze in kas hebben (dus geld dat niet gebruikt wordt) in zijn eentje de hele eurocrisis kan oplossen, Afrika van zijn schulden af kan helpen of een paar grote Nederlandse multinationals kan opkopen?

Ja, dan praten we over echt geld. Apple heeft 190 miljard dollar in kas en doet daar helemaal niets mee. Al dat geld staat verspreid op buitenlandse rekeningen en daar hebben ze geen cent belasting over betaald en ze zijn dat ook niet van plan. Toen Apple vorig jaar onder druk van de aandeelhouders stond om een deel van die rijkdom uit te keren, leende het bedrijf 50 miljard dollar op de markt. Dat was goedkoper dan eigen geld uit het buitenland terug te sluizen, want dan zou de Amerikaanse belastingdienst zijn rechten kunnen laten gelden.
En dan te bedenken dat het land Amerika, dat voor grote bedrijven en rijke mensen al een uiterst sympathiek belastingstelsel heeft, met gigantische schulden kampt en vrijwel geen geld heeft om welke publieke investering (scholen, wegen, waterleiding, openbaar vervoer, zorg en welzijn, enz.) dan ook te doen. Het leger uitgezonderd.

En Apple is niet de enige Amerikaanse multinational die zo werkt. De Amerikaanse multinationals hebben zo'n 2000 miljard dollar aan cash in het buitenland gestald. Bedrijven als Apple, Microsoft en Google zullen dit jaar meer geld op de bank kunnen zetten dan de 400 miljard dollar die Rusland met jarenlange olie- en gasexporten verdiende.
Maar ook autobedrijven General Motors en Ford, farmaciebedrijf Pfizer en automatiseringsreus Oracle zijn kampioen oppotten en dus ook belastingontduiken van miljarden dollars in het buitenland.


Het is helemaal schandalig als je je realiseert dat al die duizenden miljarden dollars waar Apple en anderen als echte Dagobert Ducks bovenop zitten en waar zo veel goede dingen mee gedaan zouden kunnen worden, liggen te stinken en te rotten en vrijwel niets opbrengen. En kunnen wij daar dan helemaal niets aan doen? Toch wel. Mijn advies: gewoon met zijn allen het nieuwste speeltje van Apple lekker in de winkel laten liggen. Ze lijken per slot van rekening als twee druppels water op elkaar. Dat helpt. Daarom het nieuwe motto: leef gezond, eet geen Apple.

No comments:

Post a Comment