Friday, January 8, 2021

Covid en Clowns, een slechte combinatie

Zonder het te kunnen stoppen raast het Covid-19 virus nu al meer dan een jaar over de wereld. Overal dood en verderf zaaiend. Een verschijnsel dat in deze omvang sinds de Spaanse griep van 1918 niet is voorgekomen. Hoe in de diverse landen indertijd op de Spaanse grieppandemie gereageerd is, dat weet ik niet. Waarschijnlijk net als bij de huidige pandemie was dat afhankelijk van de omstandigheden, de middelen en vooral het politieke systeem, vast ook heel divers.
Maar er is één ding dat mij wel opgevallen is: in landen waar een "clown" aan het hoofd van de regering staat, gaat het met het bestrijden van de infecties het slechtst.
In Amerika voert Donald Trump geen enkel beleid tegen Covid-19. Met als gevolg dat daar de meeste besmettingen en doden (absoluut en relatief) in de hele wereld zijn. In het Verenigd Koninkrijk krijgt Boris Johnson geen greep op steeds stijgende aantallen besmettingen en doden, omdat effectief beleid te laat is of als "zwabberend" gekwalificeerd wordt. In Hongarije hoefde Victor Orban geen vaccins uit Amerika of Europa, want hij kreeg het niet goed gekeerde vaccin  Spoetnik wel van Poetin. Helaas, Rusland kan er maar een paar duizend leveren. Jair Bolsenaro in Brazilië ontkende net als geestverwant Trump het gevaar van corona en laat het de mensen zelf maar uit zoeken.

Dit zijn zo maar een paar voorbeelden van clowns die het in hun land voor het zeggen kregen en waar te veel mensen van dachten dat zij te vertrouwen waren. Maar onder andere bij deze crisis zien wat daar de gevolgen van zijn. Misschien is dat iets om over na te denken voor wij hier in Nederland een clown als Thiery Baudet op het schild gaan hijsen?

No comments:

Post a Comment