Sunday, January 24, 2021

Gedicht: Nederland


Het gedicht Nederland is van de nieuwe Dichter des Vaderlands Lieke Marsman (1990). Het is haar eerste gedicht in deze functie. Ik ga het hier niet aanbevelen met mijn kreupele complimenten, maar het is meer dan de moeite waard om het te lezen. En helemaal als je weet wie deze jonge dame is. Googelen dus!

Nederland 

Je nostalgie is oprecht, maar je rookworst is nep"
Je boodschap is groen, maar aan je platform kleeft bloed
Je algoritme sadistisch, je vangnet een hoepel
Je bijstand gekort, terwijl optimisme een plicht is

Je plan radicaal, wanneer de camera draait
Je vaccinatiegraad hoog, als je managers telt
Je vrijheid een waakvlam, democratie polyester
En niemand die weet wat je ware gezicht is

Je geweten, verleden opinies, experts
Je consultants, commissies, obsessies, je taal
Je vergeten kwitanties met het hele verhaal
En je schoorvoetende sorry, dat aan niemand gericht is

Je hoort 'het begin van het einde', denkt: einde
steeds vaker. Aan deze maskerade van nevenschade
met op de achtergrond het gerinkel van centen
Je bent een winkel, zegt men - die dicht is

Bij gebrek aan natuurijs ben je een schaatser die zwemt
Dus zwem je langzaam omhoog naar een boei, waar het licht is
En wee wat zich wreekt, je bent een burger die stemt
Het is bijna lente. Je bent moe, maar je bent er nog

Vraag niet hoe, maar je bent er

Lieke Marsman

 

1 comment:

  1. Japie my man ff een klein bericht om je op te beuren in deze zorgenlijke tijde , ik hoop dat alles nog gezellig is daar in de lage landen ,hier nog wel !

    Now Nederland gaat weer naar de stembus ,en alle prominente en no hopers in de politiek vragen weer om onze stem op 17 maart , in debatten vliegen de vonken er af want stuk voor stuk hebben ze het goeie met ons voor..Toch ?Hier in oxfordshire mag ik dit via youtube ervaren ! marvelous ! leve de technologie , mark suckerberg ,bill gates ,paul allen , mannen die het woord benelevent hoog in het vaandel hebben staan .

    Het schouwspel (of steekspel ) van deze politieke kaleidoscoop die wij aan ons voorbij zien gaan is hartverwarmend ,werkelijk ! Maar ... er is een probleem Jaap Ja we leven niet in een ideale wereld , daar kan jij van mee praten , er is er altijd wel een haha , nu blijkt er tussen al deze politieke benefacters een vent te zitten die roet in het eten kan gooien . Nee nee geen recht z'n raap Geert Wilders , nee deze hufter is forensic in z'n gedrag in de tweede kamer , en steld vragen , moeilijke vragen ntb ! en dreigd ook nog popu te worden bij dat vresenlijke kiesvolk , een academic ntb !! Hij rijd nu rond met een zgn " vrijheids caravan " een nog jongige slanke man , heel intelligent , met een goed verhaal , en op TV in de praatshows is er geen Journalist , linkse politicus , of npo interviewer die zich met hem kan meten .

    En het word erger , hij komt jouw kant op ! , gisteren was hij al in Groningen , er werd geroepen of hij a.u.b. ook naar Friesland kon komen , ik zag in de verte een vent met een bord zwaaien met het woord fascist , voor een moment dacht ik dat jij dat was , maar fascist was onjuist gespld . Jaap deze linkse politieke partijen in Nederland hebben een groot probleem , de laatste keer dat zoiets zich manifesteerde was in 2002 toen kon er nog snel een politiek klimaat geschapen worden door het linkse kartel van ; pvda ,d66 ,groenlinks , en cda , en kon iemand hem voor zijn kop schieten , en later was er nog zo'n praatjes maker , en die werd de strot afgesneden ( ja dit zijn zulke schattige mensjes , allemaal kerkgangers waarschijnlijk )maar dit kan niet weer toegelaten worden , want dat begint op te vallen , er zijn al een aantal pogingen gedaan , om deze man de mond te snoeren , deze keer in de vorm van character moord , door een zekere " kwaliteits krant " maar iedre keer stuiterd deze hufter weer terug ! hier word jij niet vrolijk van Jaap , Ik hoop dat marja verstandig is ,en stuurd jouw met hond en boot een paar weken het wad op , totdat deze nachtmerrie voorbij is als dat nog mogenlijk is !! Groet , Ton

    ReplyDelete