Thursday, November 6, 2014

Sinterklaas en Geldpiet Piketty

Volgende week zaterdag komt Sinterklaas weer aan met de stoomboot. Maar de Geldpiet was gisteren al in het land. Hij kwam speciaal naar de Tweede Kamer om het financiƫle beleid van Sinterklaas uit te leggen. Om geen aanstoot te geven aan mensen die er toch niets van begrijpen, kwam hij afgeschminkt en in cognito onder de naam Thomas Piketty. Dus geen gezeur van halve zolen over discriminatie en uitbuiting.

Terwijl het daar nu juist wel over ging! Om zijn punt te maken had hij net als Sinterklaas een dik boek bij zich. De titel van dat boek is CAPITAL in the Twenty-First Century. Eigenlijk is dit boek het vervolg op het al eeuwen bekende boek van Sinterklaas, waar de namen in staan van degenen die recht hebben op cadeautjes van de Sint. In CAPITAL staat klip en klaar, wetenschappelijk aangetoond, dat bij huidig beleid de rijken steeds rijker en de armen steeds armer worden. Met andere woorden de kloof tussen rijk en arm wordt alleen maar groter. Heel geduldig legde Geldpiet Piketty aan de dames/heren van de Kamer uit dat ze er via de belastingen voor moeten zorgen dat de rijkeneen iets groter deel van hun bezit delen met de armen om die kloof enigszins te dichten. Zo logisch als wat.


En waarom stuurt de Sint juist nu Geldpiet Piketty naar de Tweede Kamer? Omdat hij vastgesteld heeft dat in de nabije toekomst het punt bereikt is dat deze tweedeling in onze maatschappij onoverbrugbaar en irreversibel zal zijn. Dus wie rijk is, zal altijd rijk blijven of nog rijker worden. En datzelfde geldt voor de niet-rijken, maar dan andersom. Het gevolg hiervan zal zijn dan dat op den duur bij gebrek aan perspectief van grote groepen mensen op een beter leven elke vorm van solidariteit zal verdwijnen. Wat alleen maar tot opstanden en chaos kan leiden.

Daarom kwam Geldpiet Piketty speciaal naar de Tweede Kamer om de heren en dames in de politiek op het hart te drukken om toch vooral in Sinterklaas te blijven geloven. Immers, het beleid van de goedheiligman is al jaren en jaren niet anders dan de armen (i.h.b. de kinderen die je als metafoor voor de armen kunt zien) te laten delen in zijn rijkdom.

No comments:

Post a Comment