Monday, October 29, 2012

De brede en de smalle weg

Kent u deze afbeelding? Wie niet christelijk opgevoed is, zoals ik, waarschijnlijk niet. Voor hen lijkt het nog het meest op een oude poster van een vakantieoord van rond 1900. Maar dat is het niet. Als u er wat beter naar kijkt (even vergroten door er op te klikken), dan ziet u dat er twee wegen zijn. Links is een brede, comfortabele weg, met een ruime poort met welkom erop. Er lopen veel mensen die allemaal leuke dingen doen. Rechts is een smalle weg, met een klein poortje, bochtig, moeilijker te begaan, met weinig mensen.

De keuze tussen deze twee wegen, want daar gaat het om op deze afbeelding, is de keuze die mensen in het leven moeten maken. De smalle en moeilijke weg, die naar de hemel zal leiden, zie rechtsboven. Of de brede, gemakkelijke weg, die onverbiddelijk in de hel (linksboven) zal eindigen.
Nu zijn er, ook in christelijke kringen, weinig mensen die dit letterlijk, of zelfs maar serieus nemen, maar ik vind het een intrigerend beeld. Het is namelijk heel goed toepasbaar op allerlei hedendaagse kwesties zoals het milieu, de politiek, de financiƫle wereld en natuurlijk op je persoonlijk leven.
 
Een voorbeeld. Als ik aan Europa denk, dan zie ik heel veel problemen: de moeizame samenwerking, de financiƫle puinhoop (veel te lang de comfortabele brede weg bewandeld), de geldverslindende bureaucratie, het geringe democratische gehalte, de ongelijkheid tussen de lidstaten, enz.
De verleiding om de oplossing van deze problemen op de brede, comfortabele weg te kiezen is juist nu heel groot. De problemen lijken onoplosbaar, laten we er maar voor kiezen die uit de weg te gaan. Want dat is wat we zeggen als we Europa Europa laten en onze eigen weg zullen gaan. Zo ongeveer de lijn van de PVW (lees Partij Van Wilders).
Die brede weg zal ons wellicht niet naar de hel, maar wel van niks naar nergens leiden. En dat is in dit geval misschien wel ongeveer hetzelfde. En de smalle weg? Die zullen we moeten nemen. Of we het nu leuk vinden of niet. Het zal nog heel veel geld gaan kosten. Het gaat nog lang duren. En het zal vaak moeilijk zijn. 

En leidt die weg dan naar de hemel? Nou, dat denk ik niet. Maar waarschijnlijk wel naar een leefbaarder toekomst. Misschien moeten we dat dan maar de hemel noemen.

No comments:

Post a Comment