Tuesday, November 24, 2015

Maak Mark Rutte voorzitter van FC Stormvogels

Volgens onze premier zijn we in oorlog met IS. Volgens mij is dit een unicum: een premier van een democratisch land verklaart op eigen houtje, tijdens een min of meer toevallige toespraak voor de televisie dat zijn land in oorlog is. 
Dat zo'n uitspraak even betekenisloos als hilarisch is, blijkt wel uit het feit dat er vervolgens helemaal niets gebeurt.
Pas een paar dagen later vergadert de Tweede Kamer over de gebeurtenissen die de aanleiding voor deze uitspraak waren, de moordpartij in Parijs. En er is niet één parlementariër die de premier naar aanleiding van zijn vergaande uitspraak de vraag stelt wanneer ons leger uit gaat rukken? Hoe de premier denkt de landsgrenzen te verdedigen? Moet de staat van beleg dan niet afgekondigd worden? Moeten niet overal zandzakken geplaatst? Grenzen gesloten en toegangswegen afgesloten? De bunkers bij Kornwerderzand hun museumfunctie ontnomen? Stellingen opgericht op de Grebbeberg? Schiphol dicht? De havens afgesloten? Dat is toch het minste wat je moet doen als ons land in oorlog is?

Kortom, we hebben hier te maken met één van de losse flodders van onze goedlachse en sociaal vaardige premier, die zo langzamerhand begint te functioneren als de interimvoorzitter van FC Stormvogels, een voetbalvereniging in de 4de klasse. 
We zijn natuurlijk helemaal niet in oorlog en zullen dat met een terreurbeweging als IS ook nooit zijn. De daden die zij plegen zijn afschuwelijk en zorgen voor veel ellende, verdriet en angst. Maar ons land bedreigen ze niet. Ook onze manier van leven zal niet veranderen. Daar zijn dit soort gebeurtenissen te incidenteel en te weinig frequent voor. Zelfs voor een klein land als Nederland is de uitspraak van Rutte dus gebrul van een leeuw tegen een piepende muis. Wat de dames/heren van de politiek nu moeten doen, is dit soort uitspraken vermijden. Het leidt er alleen maar toe dat je bij mensen die al angstig zijn, dit nog verder versterkt.  En wat er dan gebeurt kunnen we ook dagelijks op de televisie zien en horen.

No comments:

Post a Comment