Friday, November 6, 2015

Geld verdienen belangrijker dan gezondheid

Doe jij ook aan de lijn? Wie niet eigenlijk in Nederland. Niet zo vreemd, want 40% van de mensen in ons land is te dik. En van de mensen in mijn eigen leeftijdscategorie (65 - 75 jaar) is dat 61%. Onder oudere mensen is dik-zijn dus al de "norm". En over enige tijd is het dat voor heel Nederland. Want al jarenlang stijgt het aantal mensen met vetzucht met stip.

De oorzaken van deze kwalijke ontwikkeling zijn al jaren bekend. Het verkeerde voedsel (vooral met veel smakelijk suiker en zetmeel) dringt zich eigenlijk gewoon aan ons op. Wie krijgt er geen trek bij het zien van al dat lekkers dat voor zo weinig geld voor het grijpen ligt in de supermarkt? Bied daar maar eens weerstand aan. En wie van huis uit geen echte zoetekauw is, wordt het gemaakt. Daar zorgt de voedselindustrie wel voor. Niet alleen met slimme reclamecampagnes, maar nog veel erger door die suikers in zoveel voedsel te verstoppen dat het puur verslavend werkt. Eén keer 's morgens om 10 uur een lekker tussendoortje genomen? Moet jij eens opletten waar jij de volgende dag om dezelfde tijd trek in hebt. Allemaal uitgekiend door
slimme, zeer goed betaalde reclamemensen en voedseldeskundigen. En als er dan mensen zijn die druk op de politiek uitoefenen om daar wat aan te doen, is er altijd nog die enorme ploeg eveneens uitstekend betaalde lobbyisten of als mollen in de politiek functionerende, bijbanen schnabbelende politici, die daar een stokje voor gaan steken. En dreigt die firewall te bezwijken - nee sorry, die bezwijkt nooit, die vertoont alleen af en toe een paar scheurtjes - dan wordt het toverwoord "zelfregulering" weer van stal gehaald.
"We vinden dit ook een groot medisch en maatschappelijk probleem, we gaan dit echt aanpakken", wordt dan beloofd. Geloof jij het? Ik niet. Van die hele "zelfregulering" van het bedrijfsleven (welke tak dan ook) heb ik nog nooit iets terecht zien komen. Ik zeg het Bill Clinton maar weer na: "It's economy, stupid". Oftewel: het gaat gewoon om poen, druiloor. Daarom blijven we ons met zijn allen gewoon vol stoppen met ziekmakende rotzooi, omdat geld verdienen in onze samenleving nu een maal belangrijker is dan gezondheid.

No comments:

Post a Comment