Friday, January 17, 2014

Gronings gas en Mattheüs 5, vers 3

Vanavond heb ik weer vol verbazing naar die trouwe hondenogen van onze minister van economische zaken met het uiterlijk van een zwaar doorgefokte ambtenaar zitten kijken. De Groningers worden gecompenseerd voor de door gaswinning beschadigde huizen met 1,2 miljard Euro. Dat lijkt veel, maar daar moet alles uit betaald worden: verbetering van infrastructuur, verbetering leefbaarheid en nog een heleboel en ... ook een paar miljoen voor scheuren in huizen. De commissaris van de koning Max van den Berg was enthousiast, maar die arme man die al jaren met een stutpaal in zijn woonkamer zit en zijn huis nog niet eens als kippenhok kan verkopen een stuk minder.

Vanwaar nu die zwaai van de regering na eerst jarenlang alles ontkennen en daarna alleen maar bagataliseren en traineren? Het is even simpel als doorzichtig: de gemeentelijke en Europese verkiezingen komen er aan. Ja, en dan moet het vertrouwen in de politiek teruggewonnen worden, niet waar?

En gaat dat lukken? Hebben we vertrouwen in een regering die bankiers geen strobreed in de weg legt met hun roofriddergedrag waardoor ze het land op de rand van de afgrond hebben gebracht?
Hoe kan het dat omhooggevallen apen in besturen van onderwijsinstellingen en wooncorporaties terecht zijn gekomen waardoor ze miljoenen konden vergokken in de wereld van het grote geld waar ze niet de ballen verstand van hadden en ook nog met een vette premie pleite konden gaan?
Van hoe veel politici - niet van de minste partijen - hebben we al niet gelezen dat ze gefraudeerd hebben, met de kas er vandoor zijn gegaan, aan vriendjespolitiek gedaan hebben? 
Kijk jij er nog van op als een politicus je bezweert dat iets zeker niet zal gebeuren (de PvdA met de aanschaf van de JSF) en dan van het ene op het andere moment zegt dat het toch gebeurt? 

Nee, wat mij betreft moet er wel wat meer gebeuren om het vertrouwen in de boven ons gestelden terug te krijgen. Als dat niet gebeurt, dan ben ik bang dat in de nabije toekomst alleen de in Mattheüs 5, vers 3 genoemde personen, zullen blijven stemmen. En gezien hun stemgedrag denk ik dat dat nu net de mensen zijn aan wie we dat beter niet kunnen toevertrouwen. Zal ik dan de volgende keer toch maar weer wel gaan stemmen?


No comments:

Post a Comment