Sunday, October 6, 2013

Ray Kurzweil de opvolger van Jules Verne?

Jules Verne schreef over gebeurtenissen die in de 19de eeuw onmogelijk waren en waarvan vrijwel iedereen dacht dat die ook nooit mogelijk zouden zijn. Een reis in 80 dagen om de wereld? Onmogelijk. Twintigduizend mijl onder zee? Belachelijk. Een reis naar een andere planeet? Te gek voor woorden. Voor fantast werd hij uitgemaakt. Nu weten we dat hij dat niet was. Niet alleen zijn veel van zijn ideeën voor ons alledaagse werkelijkheid geworden. Bovendien was het ook niet zo dat zijn bron een hele grote duim was. Jules Verne baseerde zijn boeken en ideeën op technische ontwikkelingen die hij nauwgezet volgde en trok de lijn van die ontwikkkelingen gewoon door.


Zijn er in deze tijd ook mannen zoals Jules Verne? Het lijkt er op. In de krant las ik een artikel over een zeker Ray Kurzweil. Een uitvinder, zakenman, schrijver en vooral een geniale voorspeller van de toekomst. Maar niet alleen voorspeller, zelf ook een sterke wegbereider. Op zijn conto staan o.a. informatica-ontwikkelingen op het gebied van optische teken- en spraakherkenning. Kortom, geen kleine jongen.

Hij voorspelt dat in 2029 de intelligentie van de computer die van de mens zal overstijgen. Hij baseert die voorspelling op de exponentiële groei van informatietechnologie, nanotechnologie, genetica en robotica. Nu al laat Google ons vragen stellen aan zijn zoekmachine. Op gesproken of geschreven vragen als "Hoe hoog is de Mount Everest?" of "Hoe laat is het nu?" krijgen we keurig antwoord. Wat er nog aan ontbreekt, is dat we nog geen gesprek met een computer kunnen voeren. Dat komt omdat de computer nog niet beschikt over een natuurlijke taalontwikkeling die wij in ons leven wel doorgemaakt hebben. Volgens Kurzweil moet je daar voor lagen in het "denken" van computers aanbrengen. Dat vraagt meer ontwikkeling en rekenkracht. Een kwestie van tijd dus.

Tot nog toe lijkt dit alleen spielerei en meer gebruiksgemak, maar het is meer, zegt Kurzweil. De intelligentie van de computer zal binnen afzienbare tijd die van de mens verre overstijgen. En dat is nodig, want de problemen waar wij nu al voor gesteld zijn, zijn zo groot dat wij die zelf niet meer op kunnen lossen. Maar de computer dan wel. Als hij hier in gelijk heeft, zou deze ontwikkeling dus wel eens een kwestie van leven en dood kunnen zijn. Hem als dwaas en fantast wegzetten lijkt mij alleen al daarom niet zo handig.

No comments:

Post a Comment