Thursday, March 14, 2013

Ich habe es nicht gewusst

"We hebben een nieuwe paus!", jubelde het NOS-journaal van 8 uur gisteravond de hele uitzending lang. Ander nieuws leek er niet meer te zijn. De economische crisis ging kennelijk maar over een een paar rotcenten. In Syrië werden zeker geen mensen meer vermoord. In Afghanistan werd wellicht een onbeduidende burenruzie uitgevochten. Amerika stond ineens niet meer financieel op het punt van omvallen? Allemaal niet meer de moeite van het volgen waard, vond men. Ik heb op het punt gestaan om ze te bellen - voor andere social media ben ik niet te oud, lees te dom - met het verzoek, nu ze toch bezig zijn met naamswijzigingen in omroepland er gelijk maar KROS-journaal van te maken. 

Nee, we hebben een nieuwe paus, was alles wat de klok sloeg. Even voor alle duidelijkheid: "we" hebben geen nieuwe paus, "zij" hebben een nieuwe paus! Ik hoor niet bij die club en zal er ook nooit bij willen horen. 
Na de eerste beelden wisten de onbeduidende feitjes opdissende vaticaandeskundigen te melden dat deze paus heel anders was dan al zijn voorgangers. En veel beter. Hij was zo eenvoudig en zo'n gewoon mens. Hij sprak zo spontaan, afwijkend van het in beton gegoten protocol. Hij had ook niet zijn officiële paarse (?) mantel om, maar alleen zijn witte habijt. En, hij lachte zo maar. Dan had nog nooit iemand gezien. Nee, dit moet een heel bijzonder mens zijn. Hij zal de kerk echt gaan hervormen, zeiden ze ...


Even een klein geheugensteuntje om weer met beide benen op de grond te komen. Zijn voorganger, Benedictus XVI, werd zeven jaar geleden ook zo toegejuicht. Ook zo'n fijne man. Wat mij betreft had hij beter zijn eigen naam Ratzinger kunnen houden, want ik heb nooit iets anders dan een "rat" in hem gezien. Een regelrechte leugenaar en doofpotkampioen. En waarom stapte hij ook al weer op? Zogenaamd omdat hij te oud en te moe was. Onzin natuurlijk. We weten allang dat hij tot zijn oren in de problemen zat door de vuiligheid (intrige, corruptie en machtspelletjes) en viezigheid (seksueel wangedrag) in de Curie, waar hij verantwoordelijk voor was. De Curie is, laten we maar zeggen het partijkantoor van het Vaticaan.

En wat weten we van deze nieuwe paus? De vorige was een "intellectueel", waar ik nooit een verstandig woord uit heb horen komen. Deze is "sober" zeggen ze. Zijn dikke pens vertelt volgens mij toch iets anders. En waar komt hij vandaan? Uit Argentinië. Toen het moordenaarsbewind van Videla aan de macht was, was deze nieuwe paus al een vooraanstaand geestelijke in dat land. Om hem heen werden toen duizenden mensen vermoord zijn, o.a. door ze levend uit vliegtuigen te gooien. Maar heb jij wel eens ergens gelezen of gehoord of een zekere Jorge Mario Bergoglio daar iets tegen gedaan of zelfs maar gezegd heeft?  Misschien zal hij nu zeggen dat hij toen een beetje last had van vliegangst ... Maar waarschijnlijker is dat hij dezelfde rotsmoes zal gebruiken als Simonis , Zorreguita en al die andere engerds: "Ich habe es nicht gewusst".

No comments:

Post a Comment