In verschillende delen van ons land - ook in Fryslân, waar ik woon - is er paniek bij politici en andere beleidsmakers: de groei van de bevolking verdwijnt! Oh, wat erg. Dan krijgen we minder geld van de hogere overheid - logisch toch? Dan gaat de werkgelegenheid achteruit - raar argument, maar goed. Door teruglopende voorzieningen verdwijnen er hele dorpen van de kaart - nou èn?
En daar moeten we wat tegen doen, want dat schijnt te moeten. Nieuwe wegen aanleggen - de Centrale As bijvoorbeeld - om de mensen naar de leeglopende gebieden te lokken. Bij elk dorp een bedrijventerrein om de werkgelegenheid te stimuleren. Bouwterreinen voor nieuwe woonwijken bij steden. Twee vliegen in één klap: geld verdienen met grondspeculatie en door bevolkingsgroei als gemeente groter worden dan de buurgemeente.
Het resultaat? Een stille weg die een prachtig landschap verziekt. Oerlelijke, vooral lege kavels voor bedrijven met hier en daar een afzichtelijke loods. Onverkoopbare bouwkavels voor woningen die veel gemeentes niet alleen geen geld opleveren, maar ze juist het financiële moeras in trekken.
Kortom, we lossen een schijnprobleem op met wegen van "niks naar nergens" - de naam van de politicus die de Centrale As zo betitelde ben ik vergeten - en met zelfverminking van de leefomgeving door woestijnen van blijvend leegstaande bouwterreinen te creëren.
Wat moeten we dan doen, op onze handen gaan zitten en afwachten hoe het komt? Nee, dat denk ik ook niet. Wat dan wel? Een pasklaar antwoord heb ik ook niet. Maar in ieder geval niet een hele reeks identieke maatregelen die veel geld kosten, de omgeving verpesten en niets helpen.
Wat is het probleem, laten we ons dat eerst eens afvragen. In de hele westelijke wereld zien we dat de bevolkingsgroei achteruit gaat. Eindelijk zou ik zeggen. Al groeiend zijn we meer dan royaal tegen de grenzen van de groei aan gelopen. En heel vaak er ver overheen.
Ga er als politicus nu eens van uit dat krimp een gegeven is. En dat is het! Dat gaat ongetwijfeld problemen opleveren. Inderdaad t.a.v. voorzieningen en financiën. Maar ook heel veel voordelen. Minder milieuvervuiling, minder druk op de wegen, kleinere klassen in de scholen, minder zorgen over huisvesting, meer ruimte voor de natuur, enz.
Kijk vervolgens naar de kansen die deze onafwendbare ontwikkeling jouw gebied biedt, hoe je hier het beste op in kunt spelen en wat je kunt doen om de mensen die er blijven wonen een zo goed mogelijke werk- en leefomgeving te bieden.
Gouden kansen zou ik zeggen voor politici die maatwerk willen leveren, die zich willen onderscheiden en die echt visie hebben op de toekomst.
Maar weet je wat het grootste probleem is? Het gebrek aan realiteitszin bij onze politici en hun onvermogen zich iets voor te stellen dat buiten de geijkte denkkaders valt. Daarom stel ik voor dat we allemaal - of je het in deze met me eens bent of niet - de nu campagne voerende politici de vraag stellen: "Wat zijn uw oplossingen voor de onvermijdelijke krimp in vele delen van ons land?" Als ze dan antwoorden dat ze hun best zullen doen voor meer wegen, banen en scholen, dan zijn er twee mogelijkheden. Ofwel ze geloven zelf in hun sprookjes. En dan zijn ze gewoon incompetent. Of je wordt voor dom versleten en dus gewoon belazerd. Is dat nou de hond of de kat?
No comments:
Post a Comment