Saturday, December 3, 2016

Geen grappen over Geert meer graag

Eigenlijk houdt mij sinds de verkiezing van Trump tot president van Amerika maar één ding bezig: hoe kan het dat in deze tijd overal in de wereld politieke clowns, gewetenloze machtswellustelingen, pertinente leugenaars en ga zo nog maar even door, verkiezingen winnen en aan de macht komen?
Hoe kan het dat deze moderne rattenvangers van Hamelen er in slagen om zo veel mensen achter zich aan te krijgen?

Zijn het de gouden bergen die ze beloven ? Minder Marokkanen in het land. De zware industrie terug in het Midwesten van Amerika. Rusland weer net zo machtig als vroeger. Zorg voor iedereen zonder daarvoor te hoeven betalen.
Iedereen kan toch zien dat dat niet kan, of zelfs goed is . . . En toch, ze krijgen veel stemmen en soms (te vaak) de meerderheid.



Wat is het antwoord op de vraag: waarom stemmen mensen op iemand die niet te vertrouwen is, zichtbaar alleen zijn eigenbelang voorop stelt, die bewijsbaar staat te liegen, enz.? Daar is natuurlijk niet één antwoord op. Er zijn er vele. Maar één daarvan is volgens mij belangrijk. Bijna alle mensen die op dit soort volksmenners stemmen, doen dat vanuit hun emotie. Ze zetten zich af tegen de politiek zoals die nu bedreven wordt. Ze zien dat beloftes niet waargemaakt worden. Ze zien dat in de besluitvorming sterke krachten aan het werk zijn waar zij geen enkele invloed op hebben en dit niet in hun belang is
En dan gaat de keuze naar de man (meestal) die "zegt waar het op staat", die belooft het "allemaal anders" te doen, die zegt er voor "hen" te zijn. En ook al is daar geen millimeter bewijs voor geleverd: ze geloven hem. Sterker nog, ze geloven IN hem. Hij is hun idool.


En wat kun je doen als je niet in dat "idool" gelooft en vindt dat zo'n persoon niet aan de macht moet komen? Proberen de "gelovigen" met argumenten te overtuigen? Het nog simpeler uitleggen? De proteststemmers opzoeken en hen de hand schudden? Het is allemaal gedaan en het heeft weinig uitgehaald.
Maar wat dan wel? Een heleboel. Te veel om in deze blog op te noemen (ik kom er op terug). Maar wat je zeker niet moet doen, en dat is duidelijk bewezen bij de presidentsverkiezingen in Amerika,  is populisten met grappen de grond  in boren. Je maakt dan niet alleen de populist belachelijk, maar ook zijn aanhang. En die pikt dat niet en gaat dan juist stemmen op hun "onterecht verguisde" held. Dus van nu af aan, uit puur eigenbelang: geen grappen over Geert meer graag.

1 comment:

  1. geert wilders is veroordeeld voor groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie voor zijn minder marokkanen -uitspraak . het blijkt als marokkanen een groep beledigen , discrimineren , en oproepen hen te vermoorden valt dat onder godsdienst vrijheid .Op de site Bladn.nlhadden zij geschreven dat homoseksuelen verbrand , afgemaakt , onthoofd etc, moesten worden . nadat hiervan melding was gemaakt bij het door - min v justitie volledig gefinancierde -meldpunt internet discriminatie , kreeg de melder een dag later via de mail te horen dat 'de uitingen moesten worden gezien in de context van de geloofsovertuiging , te noemen de Islam ; wat juridisch gezien in veel gevallen het beledigende karakter wegnam 'het meldpunt vond ook dat strafbaarheid en vervolging niet van toepassing waren , is nederland zwaar ziek of niet , met name door de politiek correcte waanzin die ons land in z'n greep heeft , happy xmass to you all !!

    ReplyDelete