Friday, December 30, 2016

Alles is uitverkocht? - slot

Alles wat geld oplevert - alleen voor de rijke en ja-knikkende vriendjes van de president natuurlijk - zal in Amerika verkocht gaan worden, is mijn stelling. Maar in het slot van mijn vorige blog, herinnerde ik jullie al aan wat Oscar Wilde over het verschil tussen "prijs" en "waarde" gezegd heeft. Er is namelijk nog veel meer dat van grote waarde is dat gewoon in de uitverkoop gaat, of eigenlijk al lang is. En het gaat voor spotprijzen weg.

De Amerikanen hebben op een politicus gestemd die de grootste leugens vertelt. Nee, hij noemt het geen leugens. Het zijn veel herhaalde, hard en met veel aplomp uitgesproken op niets gebaseerde stellingen en niet te controleren "feiten". En wie het in zijn hoofd haalt Trump tegen te spreken, wordt uitgescholden en belachelijk gemaakt. Als dat niet helpt, is dreigen met met rechtzaken een beproefd middel. Maar als de rechter niet de gewenste uitspraak doet, of de uitslag van een verkiezing in je nadeel uitvalt, zijn al die instanties in feite verrot en functioneren ze alleen maar als kwaadwillende buiksprekers van de politieke elite. Als dit de norm wordt in het politieke en dus ook in het maatschappelijk leven, dan zijn de beschaving en de waarheid inderdaad uitverkocht. Of beter gezegd, bij het vuilnis gezet.


Herken je deze strategie? Niet alleen uit het verre Amerika? Inderdaad, in Europa en niet in de laatste plaats in ons eigen land met Geert Wilders als kopman, gebeurt precies hetzelfde. Het is dezelfde taktiek en het zijn dezelfde middelen. Helaas doen veel mensen ook hetzelfde als in Amerika: de leugens voor zoete koek slikken, de gemakkelijke en misleidende oplossingen voor waar aannemen, alleen geloven in het eigen kortetermijnbelang en op deze volksmenners stemmen.

Te weinig mensen willen zien dat de weg die populisten, zoals Trump, Le Pen, Erdogan, Poetin, Duterte, Wilders en ja ook Hitler, bewandelen overal en altijd dezelfde is. Beginnen met het creëren van een vijand van het volk, zodat je mensen uit kunt sluiten: Trump de Mexicanen, Le Pen de Noord-Afrikanen, Wilders de Marokkanen, Duterte de drugsverslaafden, Erdogan de Koerden en Hitler de Joden. Zo creëren ze een "wij"-gevoel onder potentiële stemmers. Met dat idee werken ze zich naar de macht toe. Eén maal aan de macht gaan ze hun tegenstanders elimineren en omringen ze zich met vazallen en met mensen die dezelfde belangen hebben. Tot slot trekken ze systematisch alle macht naar zich toe. De vrijheid van pers en meningsuiting wordt ingeperkt of liefst afgeschaft, want kritiek is lastig. De rechtspraak verliest zijn onafhankelijkheid en zetten ze naar hun hand zetten, want dan kunnnen ze tegenstanders "legaal" uitschakelen. De media brengen ze onder controle, zodat ze de mening van de mensen kunnen manipuleren. En allemaal hebben ze Machiavelli goed gelezen: verdeel en heers!


Echte democratie heeft zeker zijn beperkingen. Het is vaak wollig en het gaat lang niet altijd soepel en efficiënt. En ja, het kan niet zo zijn dat de oncontroleerbare macht van de grote bedrijven blijft bestaan, om te beginnen regelen en eisen dat ze normaal hun belastingen betalen. Ook wordt het hoog tijd dat belangrijke beslissingen niet buiten ons om genomen worden. En ja, we moeten met zijn allen een manier vinden om ongecontroleerde massa-immigratie te beteugelen. Maar we kunnen wel zeggen wat we willen. We moeten naar elkaar blijven luisteren zonder gelijk te gaan schelden en dreigen. En wat aantoonbaar waar is, wordt niet bestreden. Maar wat de Trumps, Erdogans, Dutertes, Orbans, Le Pens en ja, zeker ook onze "eigen" Geert Wilders ons bieden is een wereld van leugens, bedrog, intimidatie, onverdraagzaamheid, kortzichtig eigenbelang, ondemocratische machtswellust en vooral alleen maar simpele schijnoplossingen die voor veel meer chaos en ellende gaan zorgen. Wil jij in zo'n wereld leven? Ik niet. Het wordt echt tijd dat de nu nog zwijgende, redelijke, niet scheldende en bedreigende meerderheid opstaat en zich uitspreekt!

1 comment:

  1. jaapie my man , je hebt het helemaal mis , you are potraying an ugly picture of capitalism the trump way ! and (conveniently ) forgetting that he is the democratically elected president of the usa , and is elected by and large by the little people , I admit , an strange combination perhaps with his track record , but one should not question a man about his past , if he is building a future ( now there is a liberal phrase for you )haha liberalism will be dead and buried , and it cannot come soon enough for me . we have been ruled by an army of liberal despots for the last 30 years , and the world created by them has never been more dangerous , and unstable ! with the trust between the voters and the politicians and media journalist vanishing rapidly > President Trump has been elected , to create jobs and homeland security . today those railing against trump see this as their contribution to society , and their way of changing the world , and much of the criticism branded as a fight back , and not to take the presidency lying down , and trumpeting of their own moral credentials . with liberalism dead , they should perhaps focus on the fights they can win , and make the world a better place in a million small ways !!

    ReplyDelete