Sunday, December 18, 2016

Alles is te koop-1

"Gebeurtenissen uit het verleden voorspellen niet de toekomst". Deze opmerking zou een variant kunnen zijn op  de uitspraak "Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst". Een zin die je hoort tijdens radioreclames bij advertenties over financiële producten. Beide uitspraken zijn zeker waar. Maar op mijn variant "gebeurtenissen uit het verleden . . . " zijn uitzonderingen te bedenken. Neem het "geval Trump".
Daarvan kun je volgens mij met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid beweren dat bepaalde gebeurtenissen uit het verleden in de (nabije) toekomst gewoon doorgaan. Alle geluiden en vooral Twittermedelingen die na 8 november uit de Trumptower komen wijzen daar op.

In het kort, wat weten wij van de toekomstige president van Amerika? Hij is een rijke (hoe rijk?) oudere man, die zijn geld via een "kruiwagentje" van zijn eveneens rijke vader verdiend heeft in vooral vastgoedprojecten. Bekend is ook de manier waarop hij zijn projecten opzet en handel drijft. Hij maakt met mooie praatjes (alles is "great" en "beautiful") banken en beleggers enthousiast om geld in zijn projecten te steken. Bij voorkeur zo veel dat er sprake is van een wederzijdse afhankelijkheid. Een weg terug is er dan niet meer. Als het project dan later tegenvalt is stoppen geen optie door de zware verliezen of zelfs een faillissement. Trump kon dan altijd dreigen dat  hij in zo'n situatie de bovenliggende partij was. Failliet gaan was voor hem een minder groot probleem. Op een ander front kon hij dan gewoon weer verder of overnieuw beginnen.

Op dezelfde manier heeft hij zich het Witte Huis in gebluft. Mooie praatjes verkocht en wederzijdse afhankelijkheid gecreëerd. Maar nu de vraag: wat brengt de toekomst? Voorspellen gebeurenissen uit het verleden wel de toekomst? In "geval Trump" denk ik van wel. Donald Trump kent maar één tactiek: aanvallen en intimideren. Dat heeft hem groot gemaakt en dat zal hij blijven doen. Waar we geen idee van hebben is waar dit toe zal leiden. Hoe veel van de ogenschijnlijk onmogelijke beloftes die hij rondgebazuind heeft, gaat hij echt doen en waarmaken? Komt er een muur bij Mexico, die door dat land betaald gaat worden? Gaan alle illegale immigranten het land uit? Komt er een immigratieverbod voor alle mensen met een moslimachtergrond? Gaat hij de belastingen verlagen en tegelijkertijd de Derde Wereld-infrastructuur van het land aanpakken? Gaat hij de banen in de zware industrie weer van China naar Amerika terughalen? En wat we helemaal niet weten: wat zijn de gevolgen van deze eventuele maatregelen voor Amerika en wellicht de rest van de wereld ?

Het antwoord op deze en nog veel meer vragen weet niemand. Tot 8 november heeft iedereen (ook ik) altijd gezegd: de volgende stap gaat hem niet lukken. Het is anders gelopen. Dus wie weet de toekomst? Maar één ding is volgens mij wel zeker. De komende vier jaar (als hij de rit uitzit) blijft Trump het politiek toneel beheeersen met: schreeuwen, dreigen, bluffen, marchanderen. En als het hem uitkomt  misschien af en toe lijmen en slijmen. En reken er maar op: alles is te koop. Volgende keer meer daarover.

No comments:

Post a Comment