Wednesday, December 28, 2016

Alles wordt verkocht - 2

"Alles is te koop", zo eindigde ik mijn vorige blog.  Voor wie die blog niet gelezen heeft, daar moet je dan "in het rijk van Donald Trump" bij denken. Want dat is wat ik denk dat er vrijwel zeker de komende vier jaar zal gebeuren. Het gehele beleid zal doordrenkt zijn van het idee van kosten - baten, winst - verlies, betalen - lenen.
Pas in de tweede of misschien wel laatste plaats zal er gekeken worden of bepaald beleid goed is voor het land, de mensen, andere landen in de wereld, het milieu of de veiligheid. En dan laat ik begrippen als kunst en cultuur, beschaving, humaniteit, verdraagzaamheid, mededogen maar geheel buiten beschouwing. Dat zullen in de Trump-periode verwaarloosbare begrippen zijn.


Alles, maar dan ook alles zal bekeken worden door de bril van: is het te koop, wat kost het, hoe financieren we het en uiteraard hoe veel kans is er dat we er geld mee kunnen verdienen? Wat zoal? Nou, een heleboel en meer dan jou en mij (en vooral veel Amerikanen) lief zal zijn. Een greep:
  • In beschermde natuurgebieden zoals Yellowstone Park zal vrijwel zeker naar olie en schaliegas geboord gaan worden en zullen wellicht andere commerciële activiteiten gaan plaatsvinden.
  • Zo veel als mogelijk zullen de maatregelen die genomen zijn om klimaatverandering te bestrijden teniet gedaan worden. Zeker als die een verdere groei van rijkdom voor de financiële elite van Amerika in de weg staan.
  • Overal waar het profijtelijk is (voor de kleine, rijke bovenlaag welteverstaan) zullen grote gebouwen en andere projecten verrijzen, ongeacht de bezwaren van mensen of de beschadiging van het milieu.
  • Aan de noden van de zwakken in de samenleving op het gebied van zorg, onderwijs, huisvesting, werkgelegenheid zal deze regering zich niets gelegen laten liggen. De belastingverlaging voor grote bedrijven en de rijken is veel belangrijker.

  • De verhouding met halve en hele dictaturen zal vrijwel alleen bepaald worden op basis van de financiële voordelen. De benoeming van de oliebaron Rex Tillerson als minister van buitenlandse zaken wijst al in die richting. Amerika gaat gas- en olieboringen uitvoeren in Russisch Noordpoolgebied in ruil voor opheffing van de sancties en wegkijken bij Russische agressie tegen landen aan haar grenzen.
Ja, alles heeft een prijs bij Trump en zijn roofridders. Voor een goede prijs wordt bij Trump alles verkocht. Maar Oscar Wilde zei het al: "Wie van alles de prijs kent, weet van niets de waarde". Trump heeft hier ongetwijfeld nooit over nagedacht, maar wordt het niet tijd dat wij dat wel gaan doen?




No comments:

Post a Comment