Tuesday, March 4, 2014

Brief aan Mark Rutte

Beste Mark,

Hoe gaat het met de CEO van onze BV Nederland? Je draai weer een beetje gevonden met je nieuwe ploeg? Je hebt het even wat moeilijk gehad, maar met je geniale lenigheid van geest - sommigen noemen dat visieloos opportunisme, maar dat is natuurlijk gewoon de kift - heb je situatie volgens mij weer aardig in de klauw. Natuurlijk was de omschakeling van die brave CDA'ers, gedoogd door die malloten van de Partij Voor het Vandalisme, naar die betweterige socialisten niet gemakkelijk. Dus wat mij betreft "chapeau" voor je prestatie. 

Maar waar ik het eigenlijk met je over wilde hebben, zijn de komende verkiezingen. Vooral de gemeentelijke. Die gaan in toenemende mate natuurlijk nergens meer over. De Vandalen- en de Tomatenpartij doen op een heleboel plaatsen niet eens meer mee. En dan komen er ook steeds meer van die lokale, amateuristische Pipo-Partijen bij, per definitie storende eendagsvliegen. Een andere graadmeter is dat de partijen die wel meedoen er steeds slechter in slagen om voldoende en gekwalificeerde mensen aan te trekken als raadslid. Met wethouders zal het straks niet anders gaan, ben ik bang.


Dus wordt het tijd om eens goed na te denken over wat er moet gebeuren om ons democratisch bestel een 'boost' te geven. Nu heb ik daar op een onbewaakt moment, met pensioen dus tijd genoeg niet waar, wat over nagedacht. Vroeger was stemmen verplicht. Je liep kans op een boete als je na een oproep daartoe niet op het stemkantoor verscheen. Tegenwoordig is iedereen vrij om al of niet te gaan stemmen. Ook zie je dat de belangstelling in relevante politieke onderwerpen afneemt. De betrokkenheid bij serieuze maatschappelijke zaken neemt af. De populistische partijen komen daardoor steeds meer op. Gevolg een versplintering en uitholling van het politieke landschap. Dit alles leidt er toe dat er steeds minder mensen de moeite nemen om te gaan stemmen. Minder dan de helft bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, is de verwachting.


Nu roept iedereen dat het heel erg is als er weinig mensen gaan stemmen. Op zich is dat natuurlijk onzin. Wie stemt bepaalt en wie niet stemt niet, klaar. Maar er is wel één probleem. En dat is dat door de opkomst van Popie Jopie Partijen te veel verkeerde mensen gaan stemmen! Het resultaat is dat er veel te veel naar de mond van de kiezers pratende Onderbuik Partijen in de gemeenteraden en de Kamer komen. Gevolg: het land wordt meer en meer onbestuurbaar. Jij weet er alles van.

Nu dan mijn idee. De inleiding is wat lang, maar dat moet ook, want het is een "tricky" voorstel. We stappen af het Algemeen Kiesrecht zoals het nu bestaat. Wie wil stemmen moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je moet een "stemdiploma" behalen voor je een stemkaart krijgt. Dat zal eerst veel reuring geven. "Dat is plutocratie", zal één van de kritiekpunten zijn. Onzin natuurlijk, want rijkdom heeft bij dit voorstel niets met stemmen te maken. En je moet die toets natuurlijk ook niet zo moeilijk maken dat alleen mensen met een academische titel er voor kunnen slagen. Nee, gewoon een aantal vrij eenvoudige vragen over de politieke toestand in het land, belangrijke en basale punten over staatsrecht, over enkele problemen die spelen, e.d. 


Je slaat dan meerdere vliegen in één klap. Mensen die alleen maar wat lopen te brullen vallen af. Mensen die geen Nederlands kunnen lezen ook. Heel goed voor de inburgering. Maar het grootste winstpunt zal zijn dat de mensen op straat het volgens mij heel anders op gaan pakken dan al die beroepsmatige azijnpissers die hun geld verdienen met het volschrijven van kranten. 
"Mark my words" - een woordgrapje, moet kunnen - het stemdiploma wordt een hit, een statussymbool. Ik hoor het al bij de kassa van de supermarkt: 
"Ga jij niet stemmen? Heb jij dan je stemdiploma niet gehaald? Goh!".
Kijk, dat wil niemand meemaken. 

Beste Mark, denk er eens rustig over na. Dit moet gewoon een keer in de week gezet worden. Als het lukt en uiteindelijk blijkt dat dit de democratie gered heeft, dan komt toch gewoon jouw naam er aan te hangen. Hoe zo, geen visie!
We hebben het er nog wel een keer over. Het heeft geen haast. Ga weer een keer een dagje gezellig met me mee zeilen op de Waddenzee. Lekker uitwaaien en rustig even bijpraten. Maar dan moet je niet je vriend Jort meenemen, want dan staat gelijk de hele meute van de pers voor onze neus.
Tot slot een vraagje, wordt het nog wat met jou en Mabel, of is dat ook weer gewoon een staaltje riooljournalistiek geweest?

Groeten, je vriend Jaap

No comments:

Post a Comment