Friday, February 5, 2016

Neoliberalisme van de ergste soort

Fantaseer eens even met me mee. Stel je voor dat jij een systeem ontwikkeld hebt waarmee je bij het afrekenen met je pinpas, zonder dat iemand het in de gaten heeft, maar de helft van het bedrag betaalt van wat een product in werkelijkheid kost. Aanvankelijk vertel je dit natuurlijk aan niemand, maar profiteer je hier zelf goed van. Maar langzamerhand deel je die kennis strikt vertrouwelijk met je familie en je beste vrienden. Maar ja, je weet hoe dat gaat. Het blijft natuurlijk niet in die kleine kring. Uiteindelijk wordt er door vrij veel mensen, vooral zij die over een grote vaardigheid met de computer beschikken, van deze truc gebruik gemaakt.
Maar dan gaat het natuurlijk toch een keer mis. Iemand krijgt last van zijn geweten en verraadt jou. Ook de andere fraudeurs worden betrapt. Wat denk je dat er daarna gaat gebeuren? Dat iedereen zwaar gestraft wordt? En dat dit elektronisch gat onmiddellijk gerepareerd wordt zodat iets dergelijks nooit meer kan gebeuren? Geloof het of niet, maar er verandert helemaal niets. Het recht krijgt niet zijn loop en jij en de andere oplichters kunnen gewoon hun gang blijven gaan. Hoe dat kan? Eigenlijk heel simpel.

Die grote groep mensen die van deze praktijken gebruik gemaakt heeft, is naar dit uitgavenpatroon gaan leven.  Als nu in één klap deze misdaad onmogelijk gemaakt zou worden, is dat zeer nadelig voor veel bedrijfstakken. De economie in veel landen in Europa is voor een deel afhankelijk van deze 'big spenders' geworden. Vooral de producenten van luxeproducten als dure auto's, sieraden, grote huizen, mode, maar ook de uitgaanswereld, hotels e.d. zouden hard getroffen worden.

Onmiddellijk komt er dan ook een stille, maar sterke lobby op gang die politici gaat bewerken. Dat leidt er toe dat er een wet komt die bepaalt dat de mensen die dit delict gepleegd hebben tot 2021 op deze manier door mogen blijven gaan, mits ze niet minder dan de helft betalen van wat het product werkelijk kost. Na 2021 moet men driekwart van het bedrag betalen. En deze regeling heeft geen einddatum. Let wel, deze regeling geldt niet voor alle burgers, alleen voor diegenen die dit al jaren zo gedaan hebben. De anderen blijven gewoon betalen wat het kost.


Is dat onzin? Allemaal uit mijn grote duim gezogen? Nee, dit is precies zo gegaan met de auto-industrie. Jarenlang hebben zij de boel belazerd met de uitstoot van CO2. Testen werden zo gemanipuleerd dat het leek alsof aan de wettelijk gestelde eisen was voldaan. Maar in de werkelijkheid werden die milieueisen met meerdere honderden procenten overtreden. Let wel, die emissiebeperking is er voor de bescherming van onze gezondheid en het leefmilieu! Aanvankelijk leek het er op dat alleen VW de boosdoener was, maar al snel bleek dat niet het geval. De hele Europese auto-industrie speelde dit spelletje mee. Wat wordt hier nu aan gedaan? De schuldigen straffen en de wet goed naleven, zou je toch denken. Nee, integendeel. Dankzij de eerder genoemde almachtige lobby is  er nu een regeling zoals die in mijn verzonnen verhaaltje staat - lees het cursief geschreven gedeelte. Niet de burger en het milieu worden beschermd, maar de gehele maffiose auto-industrie! Is dit democratisch en rechtvaardig? Nee, dit is neoliberalisme van de ergste soort! We zijn door de liberalen, de christendemocraten en een stelletje overlopers met te grote zakken in het Europees Parlement weer eens een keer stevig in het pak genaaid. 

No comments:

Post a Comment