Wednesday, January 20, 2016

Geen alleenstaande mannen meer toelaten - Deel 1

Zijn de kruitdampen van de wilde oudejaarsnacht in Keulen en andere steden een beetje opgetrokken? Nog niet helemaal, maar over een paar weken of maanden heeft niemand het er meer over. We weten nu immers dat de politie bij massabijeenkomsten alerter moet zijn op groepen donkergetinte jonge mannen om het risico van bestelen, aanranden en soms zelfs verkrachten van daar aanwezige vrouwen te verkleinen.
Maar als dat lukt, is dan het probleem opgelost? Nee, zeker niet. Wat we bij de jaarwisseling in steden als Keulen gezien hebben, is nog maar een voorproefje van wat ons in de toekomst te wachten staat als de vluchtelingenstroom naar West-Europa op dezelfde manier blijft doorgaan.


Nu denk je zeker dat Kierskeurig hier een bijterig stukje vreemdelingenhaat ten beste gaat geven. Nee, dat wordt het volgens mij niet. Aannemende dat ik, als ik kritische kanttekeningen maak bij de komst van 1 miljoen immigranten in 2015 in Europa, niet direct van vreemdelingenangst of zelfs racisme beschuldigd word. Waar ik op wil wijzen staat in een artikel van de NRC van zaterdag 16 januari Europa heeft een mannenprobleem.
Aan de hand van cijfers wordt duidelijk gemaakt dat door een grote, jarenlange instroom van veelal jonge en alleenstaande mannen in Europa de man-vrouwverhouding voor een hele generatie Europese leeftijdsgenoten ernstig verstoord zal worden. In Zweden, dat naar verhouding tot zijn bevolking de meeste vluchtelingen opgenomen heeft, is dat al het geval. Op elke 123 zestien- en zeventienjarige jongens zijn er nu 100 meisjes. Dat is een schever "geslachtsevenwicht" dan in China. Al moet daarbij gezegd dat door de jarenlange één-kind politiek het probleem daar veel meer generaties betreft. Maar nogmaals, als deze instroom in Europa lang genoeg aanhoudt, wordt deze wanverhouding steeds groter.


En is dat dan erg, als er in de maatschappij aanzienlijk meer mannen dan vrouwen van een zelfde leeftijd zijn? Ja, dat is een heel groot probleem. Onderzoek heeft aangetoond dat maatschappijen met scheve geslachtsverhoudingen instabieler zijn dan wanneer dat niet het geval is. Bovendien is het zo dat als mannen in een maatschappij de boventoon voeren - en dat is in landen rond de Middellandse Zee het geval - dat negatieve gevolgen voor de vrouwen heeft. Misdrijven als verkrachting en seksuele intimidatie komen in vermannelijkte samenlevingen vaker voor. Zie wat er in Keulen en elders gebeurd is. Europese samenlevingen scoren hoog in vreedzaamheid en stabiliteit door hun geslachtsevenwicht en de relatief sterke positie van de vrouw.
Dus Keulen was het eerste bommetje dat afgegaan is, maar vele bommen zullen nog volgen. Daar zal geen taalonderwijs en scholing in onze normen en waarden ook maar iets aan kunnen veranderen. Een land met te veel mannen zonder uitzicht op een normaal leven met een vrouw - niet alleen seksueel - is vooral voor vrouwen gevaarlijker dan IS, Al Quaida en de Taliban bij elkaar.


Hoe los je dit op? Canada geeft het voorbeeld. Zij laten gewoon geen mannen meer toe. Alleen echtparen en alleenstaande vrouwen, met of zonder daarbij behorende kinderen. En alleen mannen die tot de homoseksuele of transgender gemeenschap behoren. Is dat niet oneerlijk en discriminerend? Helemaal niet, integendeel zelfs. Eén argument: juist door het toelaten van vrouwen, helpen we de zwakste partij. Het zijn de achterblijvende vrouwen in de ontheemdenkampen in Turkije, Jordanië, Syrië en omringende landen die het het zwaarst hebben.  Zij zijn ten prooi aan angst, terreur, uitbuiting en misbruik.
Maar de voordelen van deze beleidswijziging zijn zowel voor ons als ontvangende samenleving als voor de immigranten talrijk en groot. Daarover meer in Deel 2 van Geen alleenstaande mannen meer toelaten.

No comments:

Post a Comment