In onze dagelijkse krant, de Leeuwarder Courant, stond op dinsdag 21 oktober een opiniërend artikel van Drs. Riens Meijer (veranderingseconoom). De stelling en tevens de kop van het artikel "Laat ondernemers het land besturen" dekte volgens mij niet helemaal de lading. Meijer maakt in het stuk duidelijk dat het industriële tijdperk voorbij is en het kennis- en innovatietijdperk daarvoor in de plaats komt. Geen wereldschokkende of verrassende stellingname, want zelfs een blind paard ziet zo'n verschuiving nog plaatsvinden. Interessanter is één aspect dat hij er in verband hiermee uit haalt. En dat is de consequentie dat hiermee ook de tijd van de politieke ideologieën voorbij is.
Al veel eerder is vastgesteld dat de partijen in ons politiek spectrum (om ons tot Nederland te beperken) steeds dichter op elkaar kruipen. Het midden raakt overvol: VVD, PvdA, D66, CDA. Wat is nog het verschil? Op papier is dar er nog wel min of meer, maar waarneembaar voor de kiezer? Niet of nauwelijks. Is de VVD echt liberaal? De PvdA herkenbaar sociaal democratisch (om van socialistisch maar te zwijgen). Is D66 voor iets een alternatief? En heeft het CDA een zichtbaar christelijke politiek? Alle antwoorden zijn overduidelijk NEE. Het is allemaal heel veel van hetzelfde.
En de flanken dan? De PvdV van Wilders en de SP van Roemer. Is de één niet echt rechts, behoudend en liberaal? En de ander links, socialistisch en vooruitstrevend? Zeker niet eenduidig. Hun programma's en optredens in de Tweede Kamer zijn reflecties van de meningen van mensen die vinden dat "ze het in Den Haag" helemaal niet goed doen. Maar met ideologie heeft dat allemaal heel weinig te maken.
Iets van ideologie vind je nog wel bij de zg. getuigenispartijen, CU en SGP. Maar die spelen spelen geen echte rol in spel om de knikkers. Alleen als het om precies dat ene zeteltje gaat natuurlijk tellen ze even mee. En de 'one-issue'-partijen als de Dierenpartij en 50PLUS laat ik maar helemaal buiten beschouwing.
Nee, de burgers in het huidige kennis- en innovatietijdperk hebben maar één ideologie. En dat ziet Riens Meijer volgens mij heel goed, dat is het consumentisme. Wij zijn geen socialisten, liberalen, christendemocraten en al helemaal geen communisten meer: wij denken en zien onszelf voornamelijk als consumenten. En dus wordt het stemgedrag van de huidige burger bepaald door de alles overheersende vraag: "To consume, or not to consume? That's the question".
Het gevolg hiervan is dat met de huidige archaïsche politieke partijen bijna iedereen een zwevende stemmer is geworden. Dus zal iedere stembusgang steeds meer op een spelletje bingo gaan lijken, met steeds weer nieuwe verrassende winnaars. Probeer dan maar eens een consistent en op de toekomst gericht beleid te voeren, dames en heren in Den Haag ... Als er niet snel en redelijk radicaal iets verandert, dan zie ik het voor onze democratie somber in.
No comments:
Post a Comment