Saturday, November 23, 2019

Impeachment Trump "kat in 't bakkie"?

Ik weet niet of jullie de afgelopen twee weken de openbare impeachmentverhoren in Amerika gevolgd hebben. Nou ik wel. Live op youtube.com en de dagen erna de nabeschouwingen op alle zenders, van Fox (uiterst rechts)  tot MSNBC (in Amerika gezien als links ). Uren en uren heb ik ademloos voor het scherm gezeten. Het heeft alles van een politieke serie (House of Cards bijvoorbeeld, maar nog veel gekker), een thriller (maar spannender dan bijvoorbeeld Psycho van Alfred Hitchcock) en een Grieks drama (alleen in veel meer dan 5 bedrijven). 

Voor de niet-ingewijden een korte toelichting. Donald Trump wordt er van verdacht zijn positie als president van de VS misbruikt te hebben om beschadigende informatie te verkrijgen over een belangrijke politieke tegenstander (Joe Biden) bij de volgende Amerikaanse presidentsverkiezing in 2020. Hij benaderde de pas gekozen president van Oekraïne Zelinsky met de bedreiging dat als hij niet deed wat Trump van hem vroeg, zijn land de door het congres reeds toegezegde militaire en andere hulp niet zou krijgen. Als die beschuldiging van "voor wat, hoort wat" voor eigen politiek gewin waar is en bewezen wordt, is dat een politieke doodzonde. Verwijdering uit het ambt (impeachment dus) is dan onafwendbaar.


Donald Trump zou dan de derde president in de geschiedenis van Amerika zijn die "geïmpeacht" wordt. Een zeer serieuze zaak dus. Twee weken lang heeft de onderzoekscommissie van het Huis van Afgevaardigden (zeg maar onze Tweede Kamer) met openbare verhoren onderzocht of deze beschuldiging terecht was. Maar liefst 12 getuigen en deskundigen die hier mee te maken hebben gehad of kennis van deze zaak hebben, werden door zowel Democratische als de Republikeinse afgevaardigden grondig en kritische ondervraagd. 
Wat blijkt: alle 12 getuigen, zeer deskundige, onpartijdige mannen en vrouwen uit de diplomatieke wereld, militairen en van de inlichtingendiensten, konden met stukken en verwijzing naar andere getuigen aantonen dat president Donald Trump, samen met andere hooggeplaatste mensen uit de regering en zijn omgeving, inderdaad zijn ambt misbruikt heeft met omkoping, verraad, meineed en ook het op grote schaal belemmeren  van het onderzoek.


Er was geen speld tussen te krijgen. Ook niet door de fanatieke, speciaal geselecteerde Republikeinse afgevaardigden die Trump moesten verdedigen. Niet één inhoudelijk punt konden ze maken. Er bleef hen niets anders over dan proberen het proces te ontregelen en de getuigen in diskrediet te brengen. Een vertrouwde methode van hun leidsman: schelden en zwartmaken. Maar het werkte niet.
"Kat in 't bakkie" zou je zeggen: breng deze zaak voor de Senaat (zo ongeveer onze Eerste Kamer) en zeg maar "dag met het handje" tegen deze president. 

Nee, niet in Amerika. De volgende stap is dat als het Huis van Afgevaardigden de beschuldigingen als bewezen verklaart en de Senaat dit met een 2/3 meerderheid bevestigt, de president ook echt uit zijn ambt gezet zal worden. 
Maar dat gaat zeker niet gebeuren, want de Republikeinse afgevaardigden hebben angst. Angst voor het feit dat ze er dan helemaal zeker van zullen zijn dat ze niet herkozen zullen worden. Maar waarschijnlijk hebben ze nog meer angst voor hun president die hen dan als een echte maffiabaas ongenadig aan de twitter-schandpaal zal nagelen. 

Wat hier gebeurt is onwaarschijnlijker dan wat ik in de meest fantastische en surrealistische film ooit gezien heb. Daarom houdt dit mij voorlopig als een magneet aan het scherm gekluisterd.

No comments:

Post a Comment