Na onze pensionering mocht dat contact niet verloren gaan. Dus spraken we af dat we elkaar minstens één keer per jaar, zeker in het najaar, zouden ontmoeten om "bij te praten". En die gesprekken gingen over veel meer dan "alleen zeiltje omhoog en zeiltje omlaag", zoals Eerde spottenderwijs de kwaliteit van veel zeillectuur becommentarieerde.
Maar dit najaar vindt dat gesprek niet plaats. En die gesprekken zullen ook nooit meer plaatsvinden. Eerde is op 15 mei 2013 gestorven aan de afschuwelijke ziekte ALS, 69 jaar oud. Zelf ben ik 68 jaar. Als de mensen die je weliswaar niet heel vaak ziet, maar waar je wel een sterke gevoelsband mee hebt, wegvallen, krijg je het gevoel dat de dood zich steeds dichter tegen je aan begint te schurken. Daar denk ik vaak over na. En dan niet alleen over mijn eigen dood, maar vooral over het lot van degenen die achterblijven. Hoe zullen mijn naasten reageren als ik wegval. Maar ook hoe zal ik reageren als er iemand uit mijn directe omgeving wegvalt, vraag ik me af. Zal ik de moed vinden om door te gaan, of laat ik alles uit mijn handen vallen en "hoeft het voor mij dan niet meer"? Ik weet het niet.

Maar te midden van dat verdriet komt ook de kracht van het leven tevoorschijn. Een kracht die hoop en vertrouwen geeft aan mensen zoals ik die hier bang voor zijn en voor anderen die er midden in zitten:
"Van zeezeilen heb ik geleerd dat 'het zware weer' waarin ik leef, eerst met Eerde (Hedwig verwijst hier naar de twee jaar van ziekte van Eerde - JK) en nu alleen, op een dag ook weer voorbij kan zijn. Eerde heeft me ook steeds voorgehouden: 'Je wordt oud zoals je geleefd hebt', zei hij vaak, en ook: 'Na het leven met mij krijg je gewoon weer een ander leven'.
Graag wil ik op een dag weer mijn leven met iemand delen. Ook dat hebben Eerde en ik met elkaar besproken." ... "Op een dag zal ik daar aan toe zijn. Maar nu nog niet. Eerst wil ik nagenieten van mijn leven met Eerde. De oogsttijd is aangebroken - alleen, niet samen, zó triest".
No comments:
Post a Comment