Tuesday, May 4, 2021

Ajax kampioen van de schande

Omdat 12.000 mensen bij het Johan Cruijff Arena het nodig vonden om afgelopen zondagmiddag tegen elkaar aan geperst te gaan staan zingen en schreeuwen, zullen nu waarschijnlijk 50 tot 150 mensen zijn besmet met het Corona-virus, is de schatting van virologen. Dieptriest natuurlijk als je weet dat de ziekenhuizen in het hele land door de niet aflatende stroom van coronabesmettingen zo vol liggen, dat veel operaties weken moeten  worden uitgesteld. Ook die met veel urgentie, zoals bij mensen met kanker en hart- en vaatziekten. De beelden van deze schandelijk gebeurtenis moeten ook een klap in het gezicht zijn geweest van alle medewerkers in de ziekenhuizen die overbelast, soms zelf ziek of opgebrand, met gevaar voor eigen leven zich al een jaar lang uit de naad werken om de duizenden coronapatiënten zo goed mogelijk te behandelen.

Deze gebeurtenis op zich is natuurlijk al schandelijk en had met alle middelen geprobeerd moeten worden om te voorkomen. Was het zo moeilijk voor de gemeente Amsterdam om te raden dat de supporters na het afsluiten van het Leidseplein en de binnenstad, naar de JC Arena zouden trekken? En was het, toen men zag dat er wel veel mensen kwamen, vóór het kampioenschap bekend werd niet mogelijk hier alvast controlerend op te treden? 

Maar de de grootste schuld ligt natuurlijk bij de bestuur van Ajax. Als Van der Sar en zijn maten ook maar een greintje verantwoordelijkheidsgevoel hadden gehad, hadden ze voorkomen dat het hele elftal op het dak van de parkeergarage met de schaal had staan zwaaien en springen. Vanaf dat moment kon niemand meer iets en wist je zeker wat er ging gebeuren. De opgehitste supporters drongen massaal en nog harder schreeuwend naar voren en tegen elkaar aan om maar zo dicht mogelijk bij hun helden te kunnen zijn. 

Daar en op dat moment moet de grootste besmetting hebben plaats gevonden en zal het 35ste kampioenschap van Ajax de geschiedenisboeken in gaan als het kampioenschap van de schande.

No comments:

Post a Comment